Είναι «πραγματικός» ο κίνδυνος μίας νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε προ ολίγου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της εφημερίδας Washington Post, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ως σοβαρή πιθανότητα η ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια να λάβει χώρα κατά τις επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας μεταξύ 10-20 Φεβρουαρίου. Η χρήση στρατιωτικών ασκήσεων ως πρόσχημα, υπενθύμισε, συνέβη και το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το ενδεχόμενο μίας εισβολής, ο γ.γ. της Συμμαχίας σημείωσε ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει «στη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και ότι αυτή η συγκέντρωση δυνάμεων «δεν έχει επιβραδυνθεί, αλλά συνεχίζεται». Πρόκειται, όπως είπε, για «ετοιμοπόλεμα, κατάλληλα εφοδιασμένα στρατεύματα», που βρίσκονται στη Λευκορωσία, στη Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα, στην Κριμαία και στο Ντονμπάς.
Επιπλέον, τόνισε, η ρωσική πλευρά «έχει καταθέσει αξιώσεις [προς το ΝΑΤΟ] που γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε», όπως την εγγύηση μη περαιτέρω διεύρυνσης της Συμμαχίας – αξιώσεις τις οποίες έχει συνοδεύσει με απειλές για «στρατιωτικές συνέπειες» αν δεν γίνουν δεκτές. Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε πρόσφατα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας και τον πρόεδρο της Φινλανδίας (χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας), που αμφότεροι του μετέφεραν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε τέτοια δέσμευση. Επανέλαβε επίσης ότι το ΝΑΤΟ απορρίπτει τη ρωσική απαίτηση να αποσύρει στρατεύματα και υποδομές από όλα τα μέλη του που εντάχθηκαν μετά το 1997, μία κίνηση που θα τα μεετέτρεπε, όπως είπε, «σε συμμάχους δεύτερης κατηγορίας».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για μία ακόμα φορά για «σφοδρές συνέπειες» και το «υψηλό τίμημα» που θα πληρώσει η Μόσχα αν παραβιάσει τα ουκρανικά σύνορα. Σημείωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σημαντικά αναβαθμισμένες σε σύγκριση με το 2014 χάρη στη στήριξη της Συμμαχίας και θα μπορέσουν να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά το έδαφός τους.
Αναφέρθηκε, επιπλέον, αναλυτικά στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο έδαφος των ανατολικών του μελών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και στη συγκέντρωση ΝΑΤΟϊκων δυνάμεων στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδας, μεταξύ άλλων με τη θέση ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου (Harry S. Truman) υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση στη Μεσόγειο «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες». Αυτά όλα, εξήγησε, γίνονται «για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση ως προς την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί όλα τα μέλη του». Οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση κατά συμμάχου θα έχει «συντριπτικές συνέπειες» για τη Ρωσία, είπε.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι ο Β. Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με το αν θα εισβάλλει στην Ουκρανία ή όχι και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό στο διάλογο με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων για τον έλεγχο της ανάπτυξης πυραύλων και πυρηνικών όπλων από τις δύο πλευρές. «Από τη Ρωσία εξαρτάται» αν η κρίση θα επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού ή με πόλεμο, είπε.
Σχετικά με τις διαφωνίες εντός της Συμμαχίας για τη διαχείριση της κρίσης, τέλος, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρχαν «ήδη από την εποχή της κρίσης στο Σουέζ». Το σημαντικό, κατέληξε, είναι ότι «πάντα συμφωνούσαμε σχετικά με το άρθρο 5 [του καταστατικού χάρτη]» που ορίζει ότι η επίθεση κατά ενός μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί επίθεση κατά όλων.
Γιάννης Παλαιολόγος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)