Την πλήρη έγκριση του FDA (Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) έλαβε τη Δευτέρα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που δημιούργησαν οι εταιρείες Pfizer/BioNTech.
Είναι το πρώτο εμβόλιο που λαμβάνει πλήρη έγκριση για χορήγηση στους άνω των 16 ετών και όχι προσωρινή, την οποία έχουν λάβει και τα υπόλοιπα εμβόλια.
Σε ότι αφορά τις ηλικίες 12-15 ετών, το εμβόλιο συνεχίζει να χορηγείται με άδεια έκτακτης χρήσης.
«Παρότι εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν με ασφαλή τρόπο εμβόλια κατά της Covid-19, αναγνωρίζουμε ότι σε μερικούς, αυτή η έγκριση θα μπορεί να δώσει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό», δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής της FDA, Τζάνετ Γούντκοκ, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση.
«Το σημερινό σημαντικό στάδιο μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο να ανατρέψουμε την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Αυτή η πλήρης έγκριση μπορεί όχι μόνο να πείσει ορισμένους διστακτικούς, αλλά και να επιτρέψει σε ορισμένες αρχές να επιβάλουν τον εμβολιασμό χωρίς τον φόβο των νομικών προσφυγών. Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει συγκεκριμένα ότι όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να εμβολιαστούν μόλις ανακοινωθεί η πλήρης έγκριση του εμβολίου.
«Αξιολογήσαμε τα επιστημονικά δεδομένα και τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε εκατοντάδες σελίδες» και «διενεργήσαμε τη δική μας ανάλυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου», δήλωσε ο Πίτερ Μαρκς, επιστημονικός υπεύθυνος στους κόλπους της FDA. Διευκρίνισε ότι η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ελέγχθηκε επίσης, μεταξύ άλλων μέσω επισκέψεων στο εργοστάσιο.
Η επόμενη εταιρία που αναμένεται να λάβει πλήρη έγκριση για το εμβόλιό της είναι η Moderna, ενώ αίτηση αναμένεται να υποβάλλει και η Johnson & Johnson για το δικό της εμβόλιο.

naftemporiki.gr