Την παραίτησή της και το χρονοδιάγραμμα της διαδοχής της ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, η Τερέζα Μέι. Μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, τον Γκράχαμ Μπέιλι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου λίγο αργότερα, έξω από το Νούμερο 10, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και η οι διαδικασίες της διαδοχής αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα.
«Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα», δήλωσε η Μέι επιβεβαιώνοντας ότι θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος στις 7 Ιουνίου.
Εμφανώς συγκινημένη, η φωνή της πρωθυπουργού «έσπασε» όταν τόνισε ότι ήταν τιμή της να έχει την ευκαιρία να υπηρετήσει τη χώρα που αγαπά.
«Η πολιτική μας μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση. Υπάρχουν όμως τόσα πολλά που είναι καλά γι’ αυτή τη χώρα. Τόσα πολλά για να είμαστε περήφανοι. Τόσα πολλά για να είμαστε αισιόδοξοι», υπογράμμισε προσθέτοντας ευθύς αμέσως ότι ήταν επίσης τιμή της να είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, «αλλά σίγουρα όχι η τελευταία». Η Μέι εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα υπηρετήσει τον βρετανικό λαό τα επόμενα χρόνια.
Κάνοντας μία μικρή αναδρομή από την πρώτη μέρα που πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, πριν από τρία χρόνια, η Μέι τόνισε ότι προσπάθησε να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μία χώρα για όλους και όχι για τους λίγους προνομιούχους. Και φυσικά να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.
«Πίσω στο 2016, δώσαμε στον βρετανικό λαό μία επιλογή. Σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις, ο βρετανικός λαός ψήφισε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Μέι και υπογράμμισε την πεποίθησή της ότι στις δημοκρατίες, εφόσον δώσεις στον κόσμο την επιλογή να επιλέξει, έχει καθήκον να εφαρμόσεις τη θέλησή του.
Η πληροφορία της παραίτησης της Μέι κυκλοφορούσε ευρέως από την Πέμπτη στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση, ο φωτισμός είχε ρυθμιστεί και το αναλόγιο είχε στηθεί έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ενώ – προφανώς κατά λάθος – η Ντάουνινγκ Στριτ είχε μόλις στείλει στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ένα κενό email. Το λάθος αποκαταστάθηκε λίγο αργότερα, επιβεβαιώνοντας ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις περίπου στις 10.00 π.μ. (12.00 ώρα Ελλάδας).
Το χάος του Brexit, τα ταπεινωτικά αποτελέσματα για το Συντηρητικό Κόμμα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και η αναμενόμενη πανωλεθρία στις ευρωεκλογές από τον ακροδεξιό Νάιτζελ Φάρατζ δυνάμωσαν τις φωνές που ζητούσαν την αποχώρησή της εδώ και τώρα.
Από τον Ιανουάριο, το βρετανικό κοινοβούλιο έχει απορρίψει τρεις φορές τη συμφωνία την οποία διαπραγματεύτηκε η Μέι με τις Βρυξέλλες για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι πρόσφατες προσπάθειες να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν απέβησαν άκαρπες.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σκόπευε να δημοσιεύσει το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης σήμερα, περιγράφοντάς το ως «τελευταία ευκαιρία» για το Brexit.
Ωστόσο, οι προτάσεις της, μεταξύ αυτών μία ρύθμιση για την τελωνειακή ένωση, καθώς και το δεύτερο δημοψήφισμα, εξόργισε μεγάλη μερίδα των Τόρις.
Το Εργατικό Κόμμα από την πλευρά του έκανε λόγο για «αναμάσημα» και επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να στηρίξει τα σχέδια της Μέι.
Το ενδιαφέρον έχει ήδη στραφεί στην κούρσα διαδοχής και κυρίως στην εκστρατεία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θεωρείται επικρατέστερος για τον πρωθυπουργικό θώκο. Υποψήφιοι μαζί με τον Τζόνσον εκτιμάται ότι θα είναι επίσης ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.
Βρετανοί υπουργοί και αρκετοί Τόρις που κινούνται περισσότερο προς το κέντρο προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τιθασεύσουν τη γοητεία που ασκεί ο Τζόνσον στους πιο σκληρούς Brexiteers, υπό τον υπαρκτό πλέον φόβο ότι θα αποτύχει στις νέες διαπραγματεύσεις του με τις Βρυξέλλες και θα σύρει τη χώρα σε άτακτο Brexit.

naftemporiki.gr