Την ίδια στιγμή που ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωνε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «κόκκινη γραμμή» για την Μόσχα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε.
Υπάρχει μάλιστα και φωτογραφία, που διακινείται στο Διαδίκτυο, η οποία φαίνεται ότι δείχνει τον πρόεδρο Ζελένσκι να υπογράφει το εν λόγω αίτημα μέσα σε καταφύγιο, σε μία συμβολική κίνηση.
Πρόκειται για μία απόφασή, η οποία δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία αποκλιμάκωση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, παρά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Γόμελ της Λευκορωσίας, οι οποίες έχουν ως στόχο την κατάπαυση του πυρός. Σημειώνεται ότι ελάχιστα λεπτά μετά την δημοσίευση της φωτογραφίας με το υπογεγραμμένο αίτημα, οι συνομιλίες διακόπηκαν.
Έχει ζητήσει την ένταξη στην ΕΕ με διαδικασίες fast track
Το πρωί της Δευτέρας, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν, κάτι το οποίο επισημοποιήθηκε το απόγευμα με την υπογραφή της σχετικής αίτησης προς την ΕΕ.
«Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μισέλ: Χρειάζεται ομόφωνη συμφωνία των 27 για ένταξη της Ουκρανίας
Όπως ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ένωσης και αυτήν τη στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα,
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», είπε χαρακτηριστικά η κυρία φον ντερ Λάιεν.
Σημειώνεται ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες η ένταξη ενός κράτους στην Ένωση διαρκεί περίπου 7 χρόνια, αυτό που όμως είναι πιο εύκολο είναι να μπει η Ουκρανία σε καθεστώς «χώρας υπό ένταξη».

ethnos.gr