Μπορεί να έφυγε από τον Λευκό Οίκο ως απόβλητος, ύστερα από την κατακραυγή για τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Μπορεί, ακόμη, η αμερικανική Ιστορία να τον έχει ήδη καταγράψει ως τον μοναδικό πρόεδρο που παραπέμφθηκε δύο φορές.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει βάσιμα ότι θα αποφύγει τα χειρότερα, καθώς η προχθεσινή ψηφοφορία στη Γερουσία έδειξε ότι είναι άκρως απίθανο να καταδικαστεί στη δίκη του, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δημοτικότητά του στις γραμμές των Ρεπουμπλικανών παραμένει ισχυρή, κάτι που του επιτρέπει να ελπίζει σε κάποιου είδους μελλοντικό πολιτικό ρόλο.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ιστοσελίδα της Ουάσιγκτον The Hill φέρει το 81% των Ρεπουμπλικανών να έχει θετική γνώμη για τον Τραμπ, ποσοστό αυξημένο κατά πέντε μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τρεις στους δέκα Ρεπουμπλικανούς δηλώνουν ότι θα προσχωρούσαν σε ένα νέο «Πατριωτικό Κόμμα» εάν είχε ως επικεφαλής τον Τραμπ, παρότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι σκοπεύει όντως να ακολουθήσει αυτό το σενάριο.
Στην ψηφοφορία της Τρίτης, 45 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της ματαίωσης της δίκης Τραμπ ως αντισυνταγματικής, ενώ μόνο πέντε συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς.
Η απόφαση, που ελήφθη με ψήφους 55-45, ανοίγει τον δρόμο για τη δίκη, αλλά προμηνύει, κατά πάσα πιθανότητα, ότι ο Τραμπ θα αποφύγει την καταδίκη, η οποία απαιτεί πλειοψηφία 60 γερουσιαστών, δηλαδή την υπερψήφιση της απόφασης από 17 Ρεπουμπλικανούς. «Σαράντα πέντε ψήφοι σημαίνει ότι η δίκη είναι νεκρή πριν ακόμη ξεκινήσει», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ.
Εν τω μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να επικυρώσει την παράταση για μια πενταετία της συμφωνίας START με τη Ρωσία που αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, η οποία εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου.
Χθες, τα δύο σώματα του ρωσικού Κοινοβουλίου ενέκριναν ομόφωνα, με διαδικασίες-εξπρές, την παράταση της συνθήκης, την οποία είχαν συμφωνήσει στην πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν μία ημέρα νωρίτερα.
Παρά τη σύγκλιση στο συγκεκριμένο θέμα, ο Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε σκληρή γραμμή θέτοντας στον ομόλογό του όλα τα επίμαχα θέματα – υπόθεση Ναβάλνι, συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία, Ουκρανικό, κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές και σε υπόθεση κυβερνοπειρατείας.
Στη σχετική ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο περιορίσθηκε να αναφέρει ότι η συνομιλία των δύο ηγετών διεξήχθη σε πνεύμα «ειλικρίνειας και πραγματισμού», ένας διπλωματικός τρόπος για να περιγράψει κανείς μια συζήτηση με εντάσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ