Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος ηγέτης του κόμματος και διαδέχεται την Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου επικράτησε στην κούρσα διαδοχής έναντι του αντιπάλου του, του νυν υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας διήρκεσε δυόμισι εβδομάδες. Από τους πρώτους γύρους ωστόσο της διαδικασίας, κατά την οποία αποκλείστηκαν σταδιακά ορισμένοι υποψήφιοι, έως ότου παρέμειναν οι δύο επικρατέστεροι, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Τζόνσον θα είναι ο νικητής στην κούρσα διαδοχής. Ο Τζόνσον συγκεκριμένα έλαβε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 που πήρε ο Χαντ. Η συμμετοχή έφθασε στο 87,4%.
Ο Χαντ υπήρξε ένας καταπληκτικός αντίπαλος, τόνισε ο Τζόνσον, κατά την ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Έχει μία πηγή εξαιρετικών ιδεών, τις οποίες προτίθεμαι να κλέψω αμέσως», πρόσθεσε ο νέος πρωθυπουργός, ευχαριστώντας παράλληλα την Τερέζα Μέι για την υπηρεσία της στο έθνος.
Το Συντηρητικό Κόμμα, σημείωσε ο Τζόνσον, είχε πάντα «τα καλύτερα ένστικτα». Τώρα καλείται να «συμφιλιώσει δύο αντικρουόμενα ένστικτα ξανά, να εργαστεί με τους υπόλοιπους και να διοικήσει αυτή τη χώρα μόνο του». Πυλώνες της προεκλογικής εκστρατείας του, πρόσθεσε, ήταν να φέρει εις πέρας το Brexit, να ενώσει τη χώρα και να νικήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει.
Ο νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία περίοδο πολιτικής κρίσης, πρωτίστως εξαιτίας του Brexit. Η προκάτοχός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς επικρίθηκε για τους χειρισμούς της και κατηγορήθηκε ότι έφερε μία κακή συμφωνία αποχώρησης. Ο Τζόνσον τράβηξε άλλον δρόμο κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Έδωσε ελπίδες ότι θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μία καλύτερη συμφωνία και κυρίως δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.
Πράγματι, το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Μέι με τις Βρυξέλλες. Έχει απορρίψει ωστόσο και το άτακτο Brexit. Το ερώτημα συνεπώς είναι πώς σκοπεύει να βγει από το αδιέξοδο ο Τζόνσον, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία πρόθεση να ανοίξουν ξανά τη συμφωνία;
«Είμαστε έτοιμοι για μία εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν αναλάβει καθήκοντα, ώστε να διευκολύνουμε την επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit. Είμαστε έτοιμοι επίσης να επανασυζητήσουμε τη συμπεφωνημένη διακήρυξη για μία νέα σύμπραξη», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, αναφερόμενος στην πολιτική διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο στη συμφωνία αποχώρησης και το μοναδικό που προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί η Ε.Ε.
Τρεις υπουργοί – Φίλιπ Χάμοντ, Ρόρι Στιούαρτ και Ντέιβιντ Γκόουκ – έχουν απειλήσει ότι θα παραιτηθούν τις επόμενες 36 ώρες, προκειμένου να μην υπηρετήσουν μία κυβέρνηση που θα δορμολογήσει την έξοδο της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία. Ένας ακόμη, ο υφυπουργός Άλαν Ντάνκαν πέρασε ήδη στην πράξη υποβάλλοντας χθες την παραίτησή του για τους ίδιους λόγους.
Οι αντάρτες Τόρις απειλούν επίσης να καταψηφίσουν την κυβέρνησή του το φθινόπωρο εάν ακολουθήσει ένα τέτοιο μονοπάτι και δεν προσεγγίσει τα νέα του καθήκοντα με συμφιλιωτικό τρόπο, προκειμένου να ενώσει ξανά το διχασμένο Συντηρητικο Κόμμα και τη διχασμένη κοινωνία.
Η κληρονομιά του Brexit είναι βαριά για τον Τζόνσον, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο βρισκόταν σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ. Θα τη διαχειριστεί; Ή θα την αποποιηθεί υποχωρώντας την τελευταία στιγμή σε μία νέα παράταση, προκειμένου να προκηρύξει εκλογές; Το «καθόλου Brexit» - για το οποίο προειδοποιούσε η Μέι, σε μία προσπάθεια να πείσει το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης – φαίνεται τώρα ίσως πιο πιθανό και από το no deal Brexit.
Mάρω Βακαλοπούλου (Η Ναυτεμπορική)