O Ιρλανδός Πασκάλ Ντάνοχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup. Στην αποψινή εκλογική διαδικασία που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, o κ. Ντάνοχιου επικράτησε στο δεύτερο γύρο της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνιο. Στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ισπανίδα υπουργός είχε λάβει 9 ψήφους έναντι 7 για τον κ. Ντάνοχιου και τρεις για τον τρίτο υποψήφιο, τον Πίτερ Γκραμένια του Λουξεμβούργου. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα μέσω διαδικτυακής εφαρμογής και ήταν μυστική. Ο κ. Γκραμένια αποσύρθηκε μετά τον πρώτο γύρο.
Ο κ. Ντάνοχιου θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 13 Ιουλίου και αναμένεται να προεδρεύσει για πρώτη φορά του σώματος στις 11 Σεπτεμβρίου.
Οι επιλογές των «19» κρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι αποκλειστικά, από την πολιτική οικογένεια από την οποία προέρχεται ο κάθε υπουργός. Ο κ. Ντάνοχιου είχε τη στήριξη των περισσότερων εκ των επτά υπουργών που ανήκουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – με την εξαίρεση της Ελλάδας, που είχε ταχθεί υπέρ της Ισπανίδας υποψήφιας, θέτοντας τη συμμαχία του Νότου πάνω από την πολιτική ιδεολογία. Υπέρ της Σοσιαλίστριας κ. Καλβίνιο είχαν δηλώσει, πλην της Ελλάδας, οι κεντροαριστεροί υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, ενώ η Μαδρίτη ανέμενε επίσης τη στήριξη του κεντροδεξιού Μπρουνό Λεμέρ της Γαλλίας και του κεντρώου Μάτι Βανχάνεν της Φινλανδίας.
Η κ. Καλβίνιο θεωρείτο το φαβορί όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων προ δύο εβδομάδων. Οι περισσότερες χώρες του Βορρά, ωστόσο, έβλεπαν με καχυποψία την υποψηφιότητά της. Η άρνησή της, το Νοέμβριο του 2018, να απαντήσει σε έγγραφο θέσεων της «Νέας Χανσεατικής Λίγκας» (χωρών με αυστηρές θέσεις στα δημοσιονομικά υπό την άτυπη ηγεσία της Ολλανδίας), λέγοντας ότι «πρόκειται για μικρές χώρες με μικρό ειδικό βάρος», δεν είχε ξεχαστεί. Στη Λίγκα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ιρλανδία και πέντε ακόμα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Εν όψει της σκληρής διαπραγμάτευσης για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης, η νίκη αυτή των πολέμιων του δημοσιονομικού επεκτατισμού και του κοινού ευρωπαϊκού χρέους ενδεχομένως να τους δώσει νέα ορμή στην προσπάθειά τους να χαμηλώσουν τον πήχυ από τις φιλόδοξες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι θερινές προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται φέτος ακόμα πιο βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη (8,7%) και στην Ε.Ε. (8,3%). Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των «19» ότι το 2021 η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει επεκτατική. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, το Ecofin αύριο θα εγκρίνει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Κροατίας στον ERM-2, τον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών που αποτελεί τον προθάλαμο της υιοθέτησης του ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση για τη διεύρυνση της Ευρωζώνης μετά το 2015.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ (H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)