Η ουκρανική κρίση βαθαίνει, η αναμονή οικονομικών κυρώσεων, το πάγωμα του Nord Stream 2 και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και γενικά των εμπορευμάτων τις επόμενες μέρες.
Με την Ευρώπη να εξαρτάται κατά 40% από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ο Πούτιν έχει κηρύξει ουσιαστικά οικονομικό πόλεμο στις κυβερνήσεις της Ευρώπης, που θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός νέου κύκλου ενεργειακών αυξήσεων.
Ήδη οι τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών σκαρφάλωσαν στα ύψη, προοιωνίζοντας αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και απειλώντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων.
Η μεγάλη ανησυχία
Για την Ελλάδα, ο φόβος για νέο κύκλο αυξήσεων στην ενέργεια κυριαρχεί με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου το 40%, προέρχεται από το φυσικό αέριο. Το κόστος ενέργειας αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς ένα νέο μεγάλο κύμα αυξήσεων λόγω φυσικού αερίου απειλεί το εισόδημα των νοικοκυριών και τον πληθωρισμό.
Οι τιμές της βενζίνης, που έχουν εκτοξευτεί ήδη στην Ελλάδα κοντά στα 1,90 ευρώ το λίτρο, αναμένεται να σπάσουν νέα ρεκόρ μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Και θα ακολουθήσουν και οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που σήμερα διαπραγματεύονται στα 187 ευρώ/MWh, στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη. Η πιθανότητα έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να τις απογειώσει το επόμενο διάστημα και μαζί και τους λογαριασμούς ρεύματος.
Μετά το διάγγελμα Πούτιν οι διεθνείς αγορές πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά.
Το πετρέλαιο μπρεντ βρίσκεται στα 95 με 96 δολάρια το βαρέλι, σημαδεύοντας τα 100 δολάρια.
Το φυσικό αέριο TTF στο ολλανδικό hub κινείται ελαφρώς ανοδικά, ξανά προς τα 80 ευρώ/MWh.
Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, μια άμεση συνέπεια της κλιμάκωσης της κρίσης θα είναι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ικανή να τροφοδοτήσει φόβους για τον πληθωρισμό και να τρομάξει τους επενδυτές, ένας συνδυασμός που απειλεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες παγκοσμίως.
Το ναυάγιο του Nord Stream ΙΙ πυροδοτεί νέα αύξηση τιμών
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί εάν ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, σταματούσε, καθώς ο αγωγός δεν λειτουργεί ακόμη, είπε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις τιμές. Οι αγορές περίμεναν την εκκίνηση του αγωγού για να αποκλιμακωθούν οι τιμές αερίου και τώρα αναμένουν ακριβώς το ανάποδο.
Στο ίδιο κλίμα εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε για την εντολή του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να παγώσει η πιστοποίηση του Nord Stream 2. «Τι να πούμε λοιπόν. Καλωσορίσατε στον νέο κόσμο, στον οποίο ήδη σύντομα οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά φυσικού αερίου!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

ethnos.gr