Η Άγκυρα θα συνεχίσει να λαμβάνει τα «κατάλληλα μέτρα» όσο οι Ελληνοκύπριοι δεν σταματούν τις «επιθετικές πολιτικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας εκ νέου λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών της G20 και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την προσβολή των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καταλογίσει «ριψοκίνδυνη» συμπεριφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του δήλωσε πως «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της νότιας -όπως τη χαρακτήρισε- Κύπρου με τη στήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί απειλή πρωτίστως για τις ίδιες».
Όπως συμπλήρωσε, «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις διενέξεις σχετικά με το Αιγαίο και το Κυπριακό». Πρόσθεσε, δε, ότι «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή», ενώ είπε επιπλέον ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει σε «άσχετες» χώρες να αποκτήσουν οικονομική και πολιτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα σχόλια εκείνα του κ. Ερντογάν είχαν προκαλέσει την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επεσήμανε ότι οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας. Το ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. «Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της», πρόσθεσε.
Σημείωσε, δε, πως «όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας». Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ κάλεσε τότε την Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, να ακολουθήσει υπεύθυνη στάση.
Στο μεταξύ, μιλώντας στο στο SigmaLive και ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τριστάν Άσπρεϊ διαμήνυσε πως η εταιρεία του παραμένει προσηλωμένη, μαζί με τον εταίρο της, την Qatar Petroleum, στη διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ. Επεσήμανε ότι το οικόπεδο «10» βρίσκεται εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής και σημείωσε πως η εταιρεία γνωρίζει για τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

naftemporiki.gr