Περίπου 8 δισ. άνθρωποι, πληθυσμός που ισοδυναμεί σχεδόν με τον σημερινό πληθυσμό του πλανήτη, θα κινδυνεύουν από ελονοσία και δάγκειο πυρετό έως το 2080, αν η ανθρωπότητα δεν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτό συμπεραίνει μελέτη της Σχολής Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM), που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet.
Με βάση το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, το 2080 ο πληθυσμός της Γης θα έχει αυξηθεί κατά 4,5 δισ. συγκριτικά με σήμερα. Οι απειλούμενοι από τις δύο αυτές βασικές ασθένειες, που μεταδίδονται από κουνούπια, θα έχουν αυξηθεί κατά 4,7 δισ., ξεπερνώντας τα 8 δισ. Η ελονοσία σε πρώτο πλάνο και ο δάγκειος πυρετός σε δεύτερο αποτελούν σοβαρότατους παράγοντες υπονόμευσης της δημόσιας υγείας σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ελονοσία 400.000 άνθρωποι, κυρίως μικρά παιδιά, και από τον δάγκειο πυρετό 20.000 άνθρωποι.
Η αποσταθεροποίηση του κλίματος αυξάνει δραματικά την έκταση των περιοχών που κινδυνεύουν από τις ασθένειες αυτές, συμπεριλαμβάνοντας ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, όπου εξάλλου η ελονοσία ήταν διαδεδομένη πριν από τις μεγάλες εκστρατείες αποξήρανσης και καταπολέμησης των κουνουπιών στα μέσα του 20ού αιώνα.
Οι επιστήμονες βάσισαν τους υπολογισμούς τους σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, κατά το οποίο η ανθρωπότητα δεν κατορθώνει να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας και αυτή φθάνει κατά μέσο όρο τους +3,7 βαθμούς το 2100. Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες θα είναι δραματικές σε μια σειρά τομέων, όπως η γεωργική παραγωγή και η έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς ο μέσος όρος είναι ένας ψευδώς καθησυχαστικός αριθμός. Πίσω από τους μέσους όρους κρύβονται περίοδοι ακραίων θερμοκρασιών, που ασκούν δραματικές πιέσεις στα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στον Καναδά. Μπορεί ο Καναδάς να τελειώσει τη χρονιά με μέσο όρο θερμοκρασίας, όχι πολύ υψηλότερο από το συνηθισμένο, το γεγονός όμως ότι το πρόσφατο παρατεταμένο κύμα αδιανόητα σφοδρού καύσωνα (έως 49,6 βαθμοί Κελσίου) έπληξε την περιοχή, άφησε ανεξίτηλο σημάδι. Ειδικοί της θαλάσσιας ζωής υπολογίζουν ότι τα πλάσματα της θάλασσας που δεν άντεξαν τις θερμοκρασίες αυτές ξεπερνούν το ένα δισ.
Οι πρώτες αναλύσεις από το World Weather Attribution Group, τη διεθνή ομάδα κλιματολόγων που αναλύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σημείωσε ότι αυτό το κύμα καύσωνα θα ήταν εντελώς αδύνατο να παρουσιαστεί, αν οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν είχαν αλλάξει το κλίμα του πλανήτη. Η ομάδα υπολογίζει τις πιθανότητες συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων, με ή χωρίς την παρουσία στην ατμόσφαιρα των ανθρωπογενών ρύπων που εγκλωβίζουν μεγαλύτερα ποσά ηλιακής θερμότητας σε σχέση με τα συνηθισμένα. Χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση ο Καναδάς δεν θα έβλεπε τέτοιες θερμοκρασίες ούτε μία φορά σε χιλιάδες χρόνια.
H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ