Πρόσω ολοταχώς για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 31 Ιανουαρίου, βρίσκεται η Βρετανία, έπειτα από μία μακρά περίοδο πολιτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε με τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου και την ευρεία νίκη του Μπόρις Τζόνσον. «Κατά καιρούς ένιωθα ότι δεν θα περνούσαμε ποτέ τη γραμμή τερματισμού του Brexit, αλλά το κάναμε», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός αφότου η Βουλή Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης.
Η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε ο Τζόνσον με τους Ευρωπαίους εταίρους, αποφασισμένος να τηρήσει την υπόσχεση στο βρετανικό λαό για Brexit πάση θυσία, ξεπέρασε και το τελευταίο εμπόδιο. Η κυβέρνηση ανέτρεψε τις πέντε τροπολογίες της Βουλής των Λόρδων, περιλαμβανομένης εκείνης που αφορούσε το δικαίωμα των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ψηφοφορία στη βρετανική βουλή αποτελούσε το τελευταίο βήμα, προτού το νομοθέτημα υπογραφεί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και καταστεί νόμος του κράτους.
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες, ενώ οι ευρωβουλευτές θα το ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναντηθεί στις 29 Ιανουαρίου για να συζητήσει τη συμφωνία, η οποία καθορίζει τους όρους της διευθέτησης του βρετανικού διαζυγίου με την Ε.Ε., τα δικαιώματα των υπηκόων της Ε.Ε. που διαμένουν στη Βρετανία, αλλά και των Βρετανών που μένουν στην Ευρώπη, καθώς επίσης και τις ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η επικύρωσή της είναι τυπική υπόθεση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει την πιο κρίσιμη μετάβασή του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη 1.00 π.μ., στις 31 Ιανουαρίου, τρία και πλεόν χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.
Από την 1η Φεβρουαρίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο 11 μηνών, κατά την οποία θα συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ, αλλά χωρίς εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα του μπλοκ.
Η μεταβατική περίοδος θα τερματιστεί την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική τους σχέση στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας, στην καρδιά της οποίας η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι θα έχει επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

naftemporiki.gr