H απερχόμενη Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι τα υφιστάμενα μέτρα στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την πρόσβαση σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, «δεν είναι αρκετά».
«Εχουμε μία εξαιρετικά δραματική κατάσταση καθώς τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 12 ημέρες», δήλωσε η Μέρκελ σε συνάντηση ηγετικών στελεχών του CDU, σύμφωνα με τους συμμετασχόντες.
Σημειώνεται ότι στις πλέον πληγείσες περιοχές της Γερμανίας, έxουν επιβληθεί τοπικά lockdown στα οποία συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως το κλείσιμο χριστουγεννιάτικων αγορών.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι η χειρότερη από κάθε άλλη φορά», είπε ακόμη η Αγκελα Μέρκελ ενώ προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία σύντομα θα κατακλυστούν εάν δεν «ανακοπεί» το τέταρτο κύμα του ιού.
Πριν από μερικές ημέρες η κυρία Μέρκελ απηύθυνε νέα έκκληση -την δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα- προς τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Όπως τόνισε η κ. Μέρκελ, δεν είναι πολύ αργά για τους Γερμανούς να αποφασίσουν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.
«Όποιος εμβολιάζεται προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους. Και αν εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι, αυτή θα είναι η έξοδος από την πανδημία», είχε πει σε συνέδριο δημάρχων γερμανικών πόλεων.
Η ίδια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί εθνική προσπάθεια για να υπάρξει μαζική διανομή της τρίτης δόσης των εμβολίων.
Δραματικές εκκλήσεις για αύξηση των εμβολιασμών απηύθυνε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, μιλώντας για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα λόγω πανδημίας, ενώ στη χώρα εντείνεται η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας, ακόμη και σε εθνικο επίπεδο.
Οι υπό μελέτη περιoρισμοί απηχούν εκείνους της γειτονικής Αυστρίας, η οποία επανέφερε το μερικό lockdown, κλείνοντας από τη Δευτέρα καταστήματα, ρεστοράν και υπαίθριες αγορές, σε ένα πλέγμα μέτρων που είναι τα σκληρότερα τα οποία έχουν επιβληθεί στη δυτική Ευρώπη εδώ και μήνες.
Ετσι, τα περίπου 8,9 εκατομμύρια του αυστριακού πληθυσμού δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως η εργασία, οι αγορές βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και η άθληση.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ