Εντατικές διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Ισραήλ – Αιγύπτου και Κομισιόν με σκοπό την εξεύρεση τρόπου συνεργασίας για την εξαγωγή των πλεονασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον πιέζει για την ταχύτατη υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης (MoU) ει δυνατόν και πριν από την επικείμενη συνάντηση των εκπροσώπων του Φόρουμ για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) στο Κάιρο το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου, όπου ενδέχεται να είναι παρούσα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το MoU στοχεύει σε μια συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου (ισραηλινού και φυσικά αιγυπτιακού) προς την Ευρώπη.
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι η όδευση που θα ακολουθηθεί, η οποία ακόμα δεν είναι σαφής και, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, δεν πρόκειται να αποσαφηνιστεί σύντομα. Είναι προφανές ότι για την Ελλάδα υπάρχουν τρεις λύσεις, η εξαγωγή μέσω αγωγών που θα πηγαίνουν είτε στην Κρήτη είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τη λύση της μεταφοράς σε μορφή LNG να παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες.
Είναι εξίσου προφανές ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Τουρκία αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση για ένα τέτοιο έργο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή η λύση που θεωρείται η πλέον βιώσιμη από όλους τους παίκτες είναι η υγροποίηση και μεταφορά σε μορφή LNG. Ως εκ τούτου το ερώτημα είναι αν πέρα από τα λιμάνια της Ελλάδας, το LNG θα κάνει –για αρχή– στάση και στα λιμάνια της Τουρκίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίνε Ελχαράρ προχώρησε στην απόφαση για νέο διαγωνισμό παραχώρησης οικοπέδων προς έρευνες υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της χώρας, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από ένα χρόνο μια τέτοια προοπτική αποκλειόταν.
Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα επιχειρηματικών νέων «Globes», η κ. Ελχαράρ δήλωσε ότι «παράλληλα με την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Κράτος του Ισραήλ, αφού είχαν παραμεληθεί για χρόνια, ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ανέδειξε τους πρόσφατους μήνες τους κινδύνους και τα ρίσκα της ενεργειακής διαθεσιμότητας και των τιμών, κατά την περίοδο μετάβασης από τη χρήση ορυκτών καυσίμων». Αναφερόμενη στο MoU μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Κομισιόν, η κ. Ελχαράρ το περιέγραψε ως το στοιχείο που θα επιτρέψει να υπάρξουν οι υποδομές για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα είναι παρόμοια με τη διμερή που ήδη έχουν υπογράψει η Αίγυπτος με το Ισραήλ, και θα επιτρέψει στις εταιρείες που εμπορεύονται φυσικό αέριο να προχωρήσουν σε δικές τους συμφωνίες για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και από εκεί για υγροποίηση και μεταφορά στην Ευρώπη. Η κ. Ελχαράρ αναφέρθηκε και στον αγωγό EastMed, λέγοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξετάζει την κατασκευή του «και το ερώτημα είναι αν θα άξιζε τον κόπο οικονομικά να γίνει ο αγωγός».
Βασίλης Νέδος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)