Τη χειρότερη εβδομάδα από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008 βίωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια. Χρειάσθηκαν μόλις πέντε συνεδριάσεις για να γίνουν «καπνός» σχεδόν 6 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών μετοχών, με τους βασικούς δείκες σε Wall Street και Ευρώπη να εισέρχονται σε διόρθωση. Πανωλεθρία και για το Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να «προσγειώνεται» στις 720 μονάδες και εβδομαδιαίες απώλειες σχεδόν 20%.
Οι πανικόβλητοι εξαιτίας του κοροναϊού επενδυτές εγκατέλειψαν τις αγορές μετοχών, αφαιρώντας μέσα σε μία εβδομάδα 3,18 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών  και 1,5 τρισ. δολάρια από τις ευρωπαϊκές. Ακόμη μεγαλύτερη η «αιμορραγία» στις αναδυόμενες.
Ο Dow Jones έχασε 203 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης την Παρασκευή, έχοντας ήδη χάσει 2,997 τρισ. δολάρια από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της S&P Dow Indices. Ο S&P 500 έχει χάσει 3,58 τρισ. δολάρια από τα ιστορικά υψηλά της 19ης Φεβρουαρίου, ενώ και οι δύο δείκτες έχουν εισέλθει σε διόρθωση, έχοντας απομακρυνθεί πάνω από 10% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.
Από Δευτέρα έως Παρασκευή, ο Dow υπέστη εβδομαδιαίες απώλειες 12% και ο S&P 500 11%, στις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Dow έκανε βουτιά πάνω από 1.000 μονάδες δύο φορές μέσα στην εβδομάδα: Την Πέμπτη -χάνοντας 1.192 μονάδες, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση όλων των εποχών, ενώ έχει απομακρυνθεί 14% από τα ιστορικά υψηλά.
Μνήμες τις πιστωτικής κρίσης ξυπνά και η απότομη βουτιά των ευρωπαϊκών μετοχών, χάνοντας 1,5 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης και στις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις από το 2008, καθώς η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού φουντώνει τις ανησυχίες για ύφεση. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκανε βουτιά 3,5% χθες, έχοντας απομακρυνθεί 13,2% από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει την προηγούμενη Τετάρτη. Με απώλειες πάνω από 3% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες σε Φραγκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι.
Η εικόνα στο Χ.Α.
«Θύμα» του κοροναϊού και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που χρειάσθηκε μόλις μία εβδομάδα για να χάσει όλα του τα κέρδη και να υποστεί τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2014, χάνοντας σχεδόν 20%. Οι ακατάσχετες ρευστοποιήσεις αφαίρεσαν πάνω από 7 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, που πέρυσι είχε σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ξένων αγορών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 6,31%, στις 720,35 μονάδες και τον τζίρο στα 184,89 εκατ. ευρώ. «Ένας μήνας και μάλιστα κουτσός ήταν αρκετός να πάρει πίσω 10 μήνες ανόδου. Οι 818 μονάδες είναι μεγάλη μας αντίσταση στην παρούσα στο μηναίο, με την ζώνη του 672-683 να είναι επόμενη ζώνη στήριξης», σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fastfinance. Aναφερόμενος στο σφυροκόπημα που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, δηλώνει ότι «όταν η αγορά στην εβδομάδα χάνει 18-19% σε ΓΔ και FTSE και 25% στον τραπεζικό με χάσματα τόσο σε εβδομάδα όσο και σε ημέρες η συζήτηση μέχρι να δούμε να ηρεμεί είναι περιττή».

naftemporiki.gr