Τις «προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Άγκυρα εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πομπέο υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επεσήμανε ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο.
Καταλήγοντας, ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου»
Μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε προφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Irini», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.
Στόλτενμπεργκ: Ανησυχία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την άμβλυνση των εντάσεων». Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στο λιμάνι της Αττάλειας βοηθάει στην εκτόνωση των εντάσεων και αναφέρθηκε στον μηχανισμό απεμπλοκής του ΝΑΤΟ – χωρίς να διευκρινίσει αν ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από τα στρατιωτικά επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων εβδομάδων.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι έχει καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση του εν λόγω μηχανισμού, ώστε να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά στην αποτροπή στρατιωτικών επεισοδίων ή στον μη εκτροχιασμό της κατάστασης αν συμβούν τέτοια περιστατικά. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, χάθηκαν ζωές. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβεί ξανά αυτό», κατέληξε.
Μέρκελ: Επιθετικές οι κινήσεις της Άγκυρας
Την ίδια ώρα το τουρκικό δίλημμα επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 10-11 Δεκεμβρίου.
Η Αγκελα Μέρκελ επεσήμανε την έλλειψη προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θέλαμε στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας», είπε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια πορεία τα τελευταία χρόνια που έχει οδηγήσει σε μεγάλη κριτική βάσει της κατανόησης των αξιών και των πεποιθήσεών μας», είπε, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της Αγκυρας στο μέτωπο των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό «έχουν πολύ επιθετικό ή προκλητικό χαρακτήρα».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι» σχετικά με την Τουρκία. «Εχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και στην απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας», είπε ο κ. Στάνο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ