Η Ζάρα Ράδερφορντ είναι επίσημα η νεαρότερη γυναίκα που κάνει τον γύρο του κόσμου μόνη με το αεροπλάνο της. Η 19χρονη πιλότος με καταγωγή από τη Βρετανία και το Βέλγιο, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Kortrijk-Wevelgem στο δυτικό Βέλγιο την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας ένα επικό ταξίδι σε 41 χώρες διανύοντας πάνω από 52.000 χιλιόμετρα (32.300 μίλια) και σπάζωντας δύο ρεκόρ Γκίνες κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.
«Τα κατάφερα», δήλωσε η Ράδερφορντ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο και την τελετή υποδοχής που διοργάνωσαν οι Βέλγοι προς τιμήν της. Η έφηβη πιλότος όχι μόνο έσπασε το ρεκόρ που κατείχε η Αμερικανίδα Σαέστα Ουάιζ που το 2017 σε ηλικία 30 ετών έκανε τον γύρο του πλανήτη ασυνόδευτη, αλλά τώρα έχει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές του κόσμο μέσα σε ένα ελαφρύ αεροσκάφος. Επιπλέον, είναι και η πρώτη Βελγίδα που πετάει στον κόσμο μόνη.
Ωστόσο, η διαδρομή της Ράδερφορντ προς τη δόξα δεν ήταν εύκολη καθώς η έφηβη αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις. Όταν αναχώρησε στις 18 Αυγούστου του 2021 μέσα σε ένα υπερελαφρό αεροσκάφος, πίστευε ότι το ταξίδι θα διαρκούσε μόνο τρεις μήνες.
Στην Αλάσκα και τη Ρωσία
Όμως, είχε μερικές καθυστερήσεις διάρκειας ενός μήνα στην Αλάσκα και τη Ρωσία εξαιτίας θεμάτων που αφορούν τη βίζα αλλά και τα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμά της να πάει πίσω 8 μήνες. «Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η πτήση πάνω από τη Σιβηρία – είχε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Αν ο κινητήρας σταματούσε, θα βρισκόμουν ώρες μακριά από τη διάσωση και δεν γνωρίζω για πόσο θα μπορούσα να επιζήσω», ανέφερε στους δημοσιογράφους.
«Ήλπιζα να ολοκληρώσω το ταξίδι μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά αυτό δεν νομίζω να συμβεί», δήλωνε στις 13 Δεκεμβρίου στο διεθνές αεροδρόμιο Gimpo στη Σεούλ. «Αλλά είναι μια περιπέτεια». Κι ενώ ταξίδεψε σε μια σειρά προορισμών όπως η Σιγκαπούρη, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βόρειος Κορέα, η Ράδερφορντ δεν κατάφερε να περιηγηθεί σε κάποια από αυτές μετά την προσγείωση, λόγω των περιορισμών κατά της Covid. Το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού καθυστέρησε πάλι λόγω της κακοκαιρίας, οπότε η τελευταία προσγείωση καθυστέρησε ακόμα μια εβδομάδα.
Η πιο σημαντική αποστολή
Αυτό το χρονικό διάστημα η Ράδερφορντ κάνει ένα διάλειμμα μετά την αποφοίτηση από το λύκειο και σχεδιάζει να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο για να σπουδάσει μηχανική ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κι ενώ και οι δύο γονείς της είναι πιλότοι κι εκείνη έμαθε να πετάει με αεροσκάφος σε ηλικία 14 ετών, την πρώτη της άδεια για πτήσεις την έλαβε το 2020.
Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της πρόκλησης, πέρα από το να σπάσει το ρεκόρ της Ουάιζ, είναι να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ορατότητα για τις γυναίκες στην αεροπορία. Πέρυσι, εξέφρασε την θλίψη της για το γεγονός ότι μόνο το 5.1% των πιλότων παγκοσμίως είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για Γυναίκες Πιλότους (International Society of Women Airline Pilots – ISA).
Με πληροφορίες από το CNN