Σχεδόν 730.000 πρόσφυγες συνέβαλε να διασωθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στη Μεσόγειο από το 2015 ως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες του ομίλου Funke.
Οι εφημερίδες επικαλούνται στοιχεία που περιέχονται σε επιστολή του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην επιστολή του, ο έλληνας επίτροπος τονίζει πως η διάσωση ανθρωπίνων ζωών παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.
Ακόμη, σημειώνει πως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στις διασώσεις στη Μεσόγειο και κρίνει ότι το έργο τους δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί.
Ωστόσο, στέκεται στο ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα πρέπει να τηρούν τους διεθνείς κανονισμούς και να μη συμβάλλουν στο να υποστηρίζεται η δραστηριότητα των διακινητών ανθρώπων.
Αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ ανέστειλε τη ναυτική διάσταση της Επιχείρησης Σοφία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο, κυρίως λόγω των διαφωνιών των μελών της για την κατανομή των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα ανάμεσά τους.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας εναντιωνόταν κάθετα στην ανανέωση της εντολής της Επιχείρησης Σοφία εάν τα άλλα κράτη μέλη δεν συμφωνούσαν να υποδεχθούν περισσότερους μετανάστες και να ανοίξουν τα λιμάνια τους, ενώ άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στο πλαίσιο της ανακατανομής τους βάσει ποσοστώσεων που έχει προτείνει η Κομισιόν.
Στο πλαίσιο της Επιχείρησης Σοφία πάντως θα συνεχιστούν η αεροπορική συνιστώσα της αποστολής, καθώς και η εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, dpa