H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αγοράσει τις επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Covid-19 της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που έχει δικαίωμα να παραγγείλει ως οψιόν, αποκάλυψε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Το πρακτορείο ερμηνεύει την απόφαση ως μια επιπλέον ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να απεξαρτηθούν από την βρετανο-σουηδική Astra μετά τις σοβαρές καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Παράλληλα η ΕΕ δείχνει να γυρίζει την πλάτη στην τεχνολογία ιικού φορέα που χρησιμοποιούν τα δύο εμβόλια, τα οποία πιθανώς συνδέονται με σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή της πήξης του αίματος.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακοβιομηχανίες, δήλωσε πως η ΕΕ αισιοδοξεί ότι το κενό θα καλυφθεί με εμβόλια άλλων εταιρειών, κυρίως αυτό της Pfizer. Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων στην Ένωση.
Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι ξεκινά συνομιλίες με τη Pfizer και τη γερμανική BioNtech που ανέπτυξε το εμβόλιο για την αγορά έως και 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων μέχρι το 2023, καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επαναληπτικές δόσεις για την αντιμετώπιση νέων στελεχών του κοροναϊού.
Η ΕΕ έχει συνάψει συμβόλαιο με την αμερικανική J&J για 400 εκατομμύρια δόσεις αλλά μέχρι σήμερα έχει παραγγείλει μόνο 200 εκατομμύρια, ενώ το συμβόλαιο με την AstraZeneca καλύπτει έως και 400 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες μόνο οι 300 εκατομμύρια έχουν αγοραστεί.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να ασκήσουμε το δικαίωμα οψιόν» για τις συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις που απομένουν, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Κομισιόν, η J&J και η Astra αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση των σχεδόν 450 εκατομμυρίων κατοίκων έχει παραγγείλει μέχρι στιγμής 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer για παράδοση εντός του έτους, μαζί με 310 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία του mRNA. Προβλέπεται επίσης οψιόν για 150 εκατ. επιπλέον εμβόλια της Moderna το 2022.
Η ΕΕ έχει ακόμα συνάψει συμβόλαια με τη γερμανική CureVac και τη γαλλική Sanofi, οι οποίες όμως δεν έχουν ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων τους.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia φέρνει στο φως το πρώτο συμβόλαιο της ΕΕ με τη Pfizer, το οποίο επιβεβαιώνει πως η τιμή του εμβολίου συμφωνήθηκε στα 15,5 ευρώ ανά δόση.
Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ακόμη πως η ΕΕ πλήρωσε προκαταβολικά στις Pfizer και BioNTech 700 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο ώστε να εξασφαλίσει τις πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις.
Στο νέο συμβόλαιο που συζητά η ΕΕ η τιμή έχει αυξηθεί στα 19,5 ευρώ ανά δόση.
(in.gr)