Άλλοι 417 θάνατοι από τον κοροναϊό καταγράφηκαν στη Γαλλία, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπεύθυνου του υπουργείου Υγείας, Ζερόμ Σαλομόν.
Tα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ανέρχονται σε 4.376, την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης από τον όγκο των ασθενών.
Η Γαλλία πλέον αριθμεί 3.024 νεκρούς και 44.550 κρούσματα κοροναϊού.
Η Γαλλία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο που ξεπερνά τα 3.000 θύματα από τον ιό. Ο απολογισμός αφορά μόνο εκείνους που πεθαίνουν σε νοσοκομεία.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται βρίσκεται πλέον κοντά σε 21.000 (+1.592 από χθες Κυριακή), συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ μεγάλης εισροής βαρέων περιστατικών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+ 424), όπου μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 5.056 ασθενείς.
«Λυγίζουν» τα νοσοκομεία σε Παρίσι και ανατολική Γαλλία – Μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες
Στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν σήμερα ασθενείς του νέου κοροναϊού που δίνουν μάχη για τη ζωή τους από την ανατολική Γαλλία σε νοσοκομεία στη Γερμανία και την Ελβετία, καθώς η Γαλλία μάχεται για να ελευθερώσει χώρο σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η περιοχή Γκραντ Εστ ήταν η πρώτη στη Γαλλία που επλήγη από ένα κύμα μολύνσεων που εξαπλώθηκε ταχέως στα δυτικά, κατακλύζοντας την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου νοσοκομεία προσθέτουν απεγνωσμένα κλίνες σε ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών.
Στο Στρασβούργο, τραυματιοφορείς, φορώντας ολόσωμες προστατευτικές στολές, μετέφεραν έξι ασθενείς σε τρία ιατρικά ελικόπτερα Caiman NH90 για να μεταφερθούν σε νοσοκομεία στη Βέρνη και την Φρανκφούρτη.
Ογδόντα ασθενείς έχουν μέχρι στιγμής μεταφερθεί από την γαλλική περιοχή στην Ελβετία, την Γερμανία και το Λουξεμβούργο, δήλωσε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν, τονίζοντας πως ο στόχος είναι να μεταφερθούν περισσότεροι από 100 τις επόμενες ώρες.
Μεταφέρονται και με τρένα
Μεταφορές ασθενών από νοσοκομεία του Παρισιού αναμένονται τις επόμενες μέρες με δύο ειδικά διαμορφωμένα τρένα μεγάλης ταχύτητας (TGV).
Το κάθε τρένο μπορεί να μεταφέρει είκοσι ασθενείς με κοροναϊό.
Ιατροί αξιωματούχοι θέλουν να μεταφέρουν ορισμένους ασθενείς σε άλλες χώρες και σε λιγότερο πληγείσες περιοχές για να δημιουργήσουν χώρο σε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο, έτσι ώστε εάν η κορύφωση αλλάξει, τότε η πρωτεύουσα ειδικότερα θα μπορεί να δεχθεί και πάλι ασθενείς σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Δεν επαρκούν οι ΜΕΘ
Από την 1η Μαρτίου, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του νέου κοροναϊού κατέγραψε άνοδο χθες Κυριακή κατά 13%, φτάνοντας τους 2.606.
Παράλληλα 19.354 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 4.632 έχουν διασωληνωθεί, μια αύξηση χθες 8%, την μικρότερη ημερήσια άνοδο σε αυτή την περίοδο, σε μια σπάνια θετική εξέλιξη τις πρόσφατες ημέρες.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της χώρας ότι οι δυσκολότερες εβδομάδες στην μάχη κατά της επιδημίας βρίσκονται μπροστά και οι γιατροί στην πρωτεύουσα δήλωναν σήμερα ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται κοντά σε σημεία κορεσμού.
«Σήμερα η μονάδα πνευμονολογίας ήταν όσο πιο πλήρης μπορούσε να είναι», δήλωσε στο Reuters ο Ζερόμ Πινό, γιατρός στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι.
«Το να βρούμε χώρο σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι ένας ατελείωτος πονοκέφαλος. Διερωτόμαστε αν μπορούμε να μεταφέρουμε αυτό τον ασθενή σε αυτή την μονάδα για να δεχθούμε άλλον ασθενή. Είναι ένας αδιάκοπος αγώνας».
Η Γαλλία έχει ήδη διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ από 5.000 σε 10.000 μετά την έναρξη της κρίσης και η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο δεσμεύτηκε να τις αυξήσει γρήγορα σε 14.500.
Έξι γιατροί έχουν πεθάνει από κοροναϊό
Καταδεικνύοντας το κόστος στο ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, έξι Γάλλοι γιατροί έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τον κοροναϊό.
Μάλιστα, ένας από αυτούς που ήταν κοντά να βγει στη σύνταξη, πέθανε εξαιτίας του νέου κοροναϊού στην περιοχή του Παρισιού το Σαββατοκύριακο.

(in.gr)