Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει  ότι η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο - τις ΗΠΑ - να την υποστηρίξει και να μην της επιβάλει κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
«Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της» ανέφερε εν τέλει ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ που περιλαμβάνει  διάταξη για τέτοιες κυρώσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik, Anadolu