Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση της αποφάσισε επισήμως να προχωρήσει σε αίτημα προς το ΝΑΤΟ ώστε να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της συμμαχίας. Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.
Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς η Σουηδία εγκαταλείψει μία πρακτική αποφυγής στρατιωτικών συμμαχιών που ξεπερνά τα 200 χρόνια.
«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η κ. Άντερσον μετά τη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».
Η Σουηδία, όπως η Φινλανδία, παρέμεινε ουδέτερη σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ έγιναν πιο στενές μετά τη σοβιετική κατάρρευση.
Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την οποία οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μια δραματική αλλαγή υπέρ της ένταξης.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας τόνισε ότι η ημερομηνία για την επίσημη αίτηση είναι ακόμα ασαφής επειδή η Σουηδία θα στείλει την αίτησή της μαζί με τη Φινλανδία. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει ακόμη καμία άμεση στρατιωτική απειλή κατά της Σουηδίας.
Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης υποστήριξε την απόφαση. «Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση», υπογράμμισε. «Δεν πρόκειται για κομματική πολιτική αλλά για ανάληψη κοινής ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας», πρόσθεσε.
Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του
Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της σουηδικής κυβέρνησης, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μετά από πρόσκληση του Πενταγώνου.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην «επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, τη διμερή συνεργασία και την επικείμενη αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Θα συζητηθούν επίσης οι αμυντικές πολιτικές της Κίνας και οι συνέπειες για τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, προσθέτει.
Ο Χούλτκβιστ θα συναντηθεί επίσης με μεγάλο αριθμό μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ