Σε αναδίπλωση των χθεσινών δηλώσεων, περί «παγώματος» μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας πως η χώρα του «θα εφαρμόσει τη Συμφωνία μέχρι τέλους».
Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ σημείωσε πως «αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να κάνει συγκεκριμένα βήματα. Η πρόθεσή μας είναι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, διότι φέρνει στρατηγικά οφέλη για τη χώρα μας, ένα νέο φίλο στα νότια σύνορά μας και ανοίγει πολλές προοπτικές».
Κάλεσε, επίσης, την αντιπολίτευση της χώρας του να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αν δεν το κάνει παραβιάζει το σύνταγμα.
«Πρέπει να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους», ανέφερε ο Ζάεφ, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες.
Υπενθυμίζεται πως χθες, σε συνέντευξή του στο euronews ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις».
Μάλιστα, διεμήνυσε πως μέρος της Συμφωνίας θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. «Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ν» οι θεμελιώδεις αρχές της Συμφωνίας -από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έθεσε κανένα «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας- δεν υπάρχει περίπτωση να θιγούν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ, MIA