Ενα ακόμα, το πέμπτο κατά σειρά, πανδημικό κύμα πλήττει τη Νότια Αφρική, με τα νέα κρούσματα COVID-19 να καταγράφουν καθημερινά αύξηση σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα οι νέες λοιμώξεις τριπλασιάστηκαν, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν και ο δείκτης θετικότητας εκτινάχθηκε ξανά στα ύψη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα έξαρση της πανδημίας οφείλεται σε δύο υποστελέχη της «Ομικρον», τα ΒΑ.4 και ΒΑ.5, που περιέχουν ακόμα περισσότερες μεταλλάξεις από το αρχικό στέλεχος. Επί του παρόντος οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τα δύο νέα στελέχη. Ξέρουν, όμως, ότι στους ανεμβολίαστους έχουν τη δυνατότητα να υπερκεράσουν την ανοσία που έχει προκαλέσει παλαιότερη λοίμωξη από την «Ομικρον» και ότι μεταδίδονται με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα από αυτή. Ανοικτό παραμένει το ερώτημα αν η λοίμωξη από αυτά τα δύο στελέχη μπορεί να προκαλέσει βαρύτερη νόσο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 90% των κατοίκων της Νότιας Αφρικής έχει αποκτήσει κάποιας μορφής ανοσία στον κορωνοϊό, είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω φυσικής λοίμωξης. Η ανοσία, όμως, φθίνει περίπου μετά το τρίμηνο. Οι επαναλοιμώξεις είναι κάτι αναμενόμενο, όχι μόνο εξαιτίας της ασθενέστερης ανοσίας, αλλά και λόγω των αλλαγών στη συμπεριφορά μας, όπως η μη χρήση μάσκας και τα ταξίδια.
Πρόσφατα είχαν εντοπιστεί στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ ταξιδιώτες που είχαν προσβληθεί από τα ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίοι μάλιστα δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τη Νότια Αφρική, αλλά προέρχονταν από την Ευρώπη και την Ασία.
Τι μας επιφυλάσσει η πανδημία για το μέλλον μένει να το δούμε. Η επιδημιολόγος Κέιτλιν Τζετελίνα, πάντως, υπογραμμίζει ότι «αν η ενδημική φάση της πανδημίας σημαίνει εξάρσεις ανά εξάμηνο, τα πράγματα είναι δύσκολα».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ