Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών (17 Ιουνίου), ο Ζόραν Ζάεφ παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), στην οποία ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις αναφορικά με το μέλλον της Συμφωνίας, στην περίπτωση που στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας αναδειχθεί νικήτρια η Νέα Δημοκρατία.
«Είναι θέμα των Ελλήνων να επιλέξουν την κυβέρνησή τους, αλλά η λύση του ονοματολογικού είναι συνδεδεμένη με πολλά πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες –,και αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Ούτε στην Αθήνα ούτε σε εμάς δεν ενδιαφέρονται οι πολιτικοί να ανοίξουν ξανά ζητήματα που έχουν επιλυθεί. Αυτό το έχει πει και ο Μητσοτάκης δημόσια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ, ενώ τόνισε ότι δεν νομίζει να γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση αν επόμενος πρωθυπουργός αναδειχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφορικά με τη στάση της Ε.Ε. στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ένωση, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι η Ε.Ε., η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων μάς έδωσαν μιαν υπόσχεση, για την περίπτωση που θα ξεπερνούσαμε την κρίση με την Ελλάδα και θα προωθούσαμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Μας είχαν πει: "Φέρτε αυτά και εμείς θα σας δώσουμε (σσ.: αυτό που θέλετε)". Aπό το 2005, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια, έχουμε το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Το άλυτο ονοματολογικό ζήτημα με την Ελλάδα ήταν όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο εμπόδιο».
Ο ίδιος υπενθυμίζει στην συνέντευξη ότι η καγκελάριος Μέρκελ τον Φεβρουάριο του 2018 τον ενθάρρυνε στο Βερολίνο να προχωρήσει στην επίλυση του ονοματολογικού και στην προώθηση των ορθών μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι και η Ευρώπη στη συνέχεια θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. «Η Κομισιόν είναι σαφώς υπέρ της ένταξης αλλά κάποια κράτη-μέλη προφανώς το βλέπουν διαφορετικά», αναφέρει ο κ. Ζάεφ, κάνοντας σαφή μνεία στη Γαλλία και την Ολλανδία, όπου διεξάγονται εσωπολιτικές συζητήσεις για την αναγκαιότητα περαιτέρω διεύρυνσης της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εστιάζει επίσης και στη στάση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατά τη γνώμη του «θέλει πρώτα τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε, και έπειτα να γίνουν σκέψεις για μια νέα διεύρυνση». Ο Ζόραν Ζάεφ ωστόσο εκτιμά ότι η χώρα του έδωσε ένα θετικό παράδειγμα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: «Με τη συμφωνία με την Αθήνα αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της Ε.Ε. μπορούν ακόμη να συμβάλουν στην επίτευξη λύσεων». Για το λόγο αυτό το μόνο που θέλει, όπως λέει εμφατικά, «είναι μια ημερομηνία για το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Πηγή: Ελληνική Έκδοση της Deutsche Welle