Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρονται από τις ΗΠΑ στην Πολωνία και στη Γερμανία, ενώ άλλοι 1.000 μετακινούνται από τη Γερμανία στη Ρουμανία, στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ λόγω της κρίσης στο Oυκρανικό, έπειτα από διαταγή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται πάντως ότι δεν θα εγκατασταθούν πύραυλοι που μπορούν να πλήξουν ρωσικά εδάφη σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ είναι διατεθειμένες να συζητήσουν την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας» στην Ευρώπη. Αυτά είναι δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία των γραπτών απαντήσεων της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές αξιώσεις, που επιδόθηκαν στη Μόσχα πριν από μία εβδομάδα, όπως αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Δύο ντοκουμέντα
Η ισπανική εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα δύο ντοκουμέντα που μέχρι χθες καλύπτονταν από μυστικότητα, αν και το γενικό τους περίγραμμα είχε σκιαγραφηθεί από δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων. Η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης εκτείνεται σε πέντε σελίδες υπό τον τίτλο Confidential/Rel Russia, ενώ η τετρασέλιδη απάντηση του ΝΑΤΟ τιτλοφορείται NATO – Russia Restricted. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες επιμένουν στην πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας την κεντρική αξίωση της Ρωσίας για δέσμευση ως προς τη μη περαιτέρω επέκταση της Συμμαχίας προς Ανατολάς. Προσπαθούν, ωστόσο, να εξευμενίσουν το Κρεμλίνο με προτάσεις αμοιβαίου αφοπλισμού και καθιέρωση μηχανισμών διαφάνειας σε επίπεδο ΟΑΣΕ και συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Αμοιβαίες υποχωρήσεις
Ενώ η απάντηση του ΝΑΤΟ είναι πιο λιτή σε δεσμεύσεις, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ανοιχτή να συζητήσει με τη Μόσχα την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας», που εγκρίθηκε σε σύνοδο του ΟΑΣΕ το 2010, βάσει της οποίας η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι αδιανόητη η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – κάτι που οι ΗΠΑ αμφισβητούν. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται για μη εγκατάσταση σε Βουλγαρία και Ρουμανία πυραύλων Tomahawk, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη ρωσική επικράτεια.
Στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ περιέχονται επίσης προτάσεις για συμφωνία γύρω από τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς, επέκταση της υπάρχουσας συμφωνίας για τους διηπειρωτικούς πυραύλους και μέτρα εμπιστοσύνης με βάση αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει την επίσημη απάντησή της.
Στο μεταξύ, η Γαλλία προσπάθησε χθες να ρίξει τους τόνους στο Ουκρανικό, με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ενδείξεις για επικείμενη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμενόταν να συνομιλήσει χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μια συνομιλία την οποία με μεγάλη απροθυμία δέχθηκε ο Ρώσος ηγέτης. Σε μια επιδεικτική προσπάθεια μείωσης του Βρετανού πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να μιλήσει με οποιονδήποτε ξένο ηγέτη, ακόμη και με κάποιον (όπως ο Τζόνσον) που «βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ