Με λιγοστές ελπίδες, αλλά και με λιγοστά πλέον περιθώρια, η Τερέζα Μέι έκανε την τρίτη και τελευταία προσπάθεια να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο. «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να εγγυηθούμε το Brexit», προειδοποίησε τους Βρετανές βουλευτές λίγο πριν ψηφίσουν. Υπέστη τελικά μία ακόμη ήττα. Οι βουλευτές είπαν ξανά «όχι» στη Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή τη φορά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε στο πλευρό της και όχι απέναντι της τους αντάρτες του Συντηρητικού Κόμματός της. Δεν ήταν όμως αρκετό.
Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία με 344 ψήφους έναντι 286 υπέρ. Στον απόηχο του αποτελέσματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 10 Απριλίου.
«Θα συνεχίσω να μάχομαι για ένα συντεταγμένο Brexit», υπογράμμισε η Μέι μετά το πέρας της ψηφοφορίας προειδοποιώντας ωστόσο ότι τώρα η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ένωση στις 12 Απριλίου, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για να νομοθετηθεί μία συμφωνία. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την προκάλεσε να προκηρύξει εκλογές, εφόσον δεν σκοπεύει να αλλάξει τη συμφωνία.
«Μένουν μόλις 14 ημέρες. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συμφωνήσουμε, να νομοθετήσουμε και να επικυρώσουμε μια συμφωνία. Κι ομως η Βουλή των Κοινοτήτων έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία», τόνισε η Μέι για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι η βουλή πρέπει να συμφωνήσει σε έναν εναλλακτικό τρόπο για να συνεχίσει στον δρόμο του Brexit.
Στην πλειονότητά τους, οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί αποφάσισαν να στηρίξουν αυτή τη φορά τη συμφωνία, και πιο συγκεκριμένα το κείμενο των 585 σελίδων στο οποίο είχε καταλήξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις.
Η επίσημη γραμμή τους, όπως την έθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και σφοδρός επικριτής των χειρισμών της Μέι στο Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον, ήταν ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να μην απαλλαγεί ποτέ η Βρετανία από τον «ζυγό» της Ένωσης.
Η αλήθεια είναι ότι στην απόφασή τους βάρυνε πολύ η δέσμευση της Μέι ότι θα παραιτηθεί, εφόσον η Συμφωνία Αποχώρησης έπαιρνε το ΟΚ της βουλής. Είναι μόνιμη αυτή η συνεργασία; Πηγή του BBC δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τη στηρίζουν σήμερα για να μπορέσουν να τη μαχαιρώσουν πισώπλατα μετά».
Επίσης, η υπόσχεση της Μέι να παραιτηθεί μπορεί να την έφερε πιο κοντά στους αντάρτες Τόρις, όμως αυτοί με τη σειρά τους πήραν διαζύγιο - στον πολύ σύντομο γάμο τους - από το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που έως πρότινος στήριζε την εύθραυστη κυβέρνηση της Μέι, αλλά τους έφερε σε τροχιά σύγκρουσης το backstop.
Το backstop, η προϋπόθεση στην οποία επιμένουν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων, τα δικαιώματα των πολιτών, ο λογαριασμος του διαζυγίου, η τελωνειακή ένωση και πιο συγκεκριμένα λεπτομέρειες επί της «μεταβατικής περιόδου» έως το 2020 αποτελούν μέχρι σήμερα τα πλεόν ακανθώδη ζητήματα στις διαπραγματεύσεις εντός και εκτός βρετανικών συνόρων. Στα ζητήματα αυτά κλήθηκαν να πάρουν οριστικές αποφάσεις σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές.
Για να εξασφαλίσει το «ναι» στη συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση χρειαζόταν 318 ψήφους από το σύνολο των 634. Ακόμη και αν στήριζαν τη συμφωνία και οι 311 Τόρις, δεν θα ήταν αρκετό. Δεδομένου ότι 10 βουλευτές του DUP είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν κατά, η βρετανική κυβέρνηση θα χρειαζόταν ψήφους από τους Εργατικούς και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Στόχος της σε αυτήν την ύστατη προσπάθεια ήταν να εξασφαλίσει τη στήριξη σε αυτό το τμήμα τουλάχιστον της συμφωνίας έως σήμερα, όπως έχει θέσει ως προϋπόθεση Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει την παράταση της εξόδου έως τις 22 Μαΐου.
Η Κομισιόν είχε διαμηνύσει ότι αρκεί το «ναι» στη Συμφωνία Αποχώρησης για ένα συντεταγμένο Brexit.
«Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι αναγκαία, αλλά και αρκετή, ώστε να εξασφαλιστεί μία συντεταγμένη έξοδος (με μεταβατική περίοδο)», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ενόσω το βρετανικό κοινούλιο ετοιμαζόταν να ψηφίσει μόνο για τους όρους της αποχώρησης από την Ένωση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ωστόσο δεν αισιοδοξούσαν.
Μάρω Βακαλοπούλου (Η Ναυτεμπορική)