Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, το μεγαλύτερο της Βρετανίας, που διαταράχθηκε για μήνες λόγω ελλείψεων προσωπικού και το οποίο χρειάστηκε να μειώσει τον αριθμό των πτήσεων αυτό το καλοκαίρι, κινδυνεύει να διακόψει τη λειτουργία του αυτή την εβδομάδα από απεργία του προσωπικού εφοδιασμού από καύσιμα.

Οι υπάλληλοι της Aviation Fuel Services (AFS) θα απεργούν για τρεις ημέρες, από τις 5 το πρωί της Πέμπτης έως το πρωί της Κυριακής, «αφού αρνήθηκαν μια προσφορά μισθού» που κρίθηκε ανεπαρκής, ανακοίνωσε το σωματείο Unite σε δελτίο τύπου την Τρίτη.

Αυτή η κίνηση «θα προκαλέσει καθυστερήσεις σε εκατοντάδες πτήσεις», ιδίως στις εταιρείες «Virgin Atlantic, United, Singapore, KLM, American, Emirates, Air France και Delta» που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτής της εταιρείας, προσθέτει ο οργανισμός.

Σύμφωνα με την Unite, αυτοί οι εργαζόμενοι «δεν έχουν λάβει αύξηση μισθού για τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 15,5% σε πραγματικούς όρους», δηλαδή μετά την επίδραση του πληθωρισμού που εκτινάσσεται στη χώρα και θα μπορούσε να ξεπεράσει το 11% φέτος.

«Το Χίθροου βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με σχέδια έκτακτης ανάγκης που μπορούν να εφαρμόσουν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης άλλων προμηθευτών καυσίμων που βρίσκονται στο αεροδρόμιο», απάντησε το Χίθροου σε δήλωση.

Το αεροδρόμιο μείωσε το καλοκαιρινό του πρόγραμμα πτήσεων πριν από μια εβδομάδα λόγω των ελλείψεων προσωπικού που πλήττουν τον κλάδο καθώς η ζήτηση ανακάμπτει μετά από τεράστιες απολύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Χίθροου δέχθηκε πυρά από την Emirates, η οποία αρνήθηκε τις αιτούμενες ακυρώσεις, αλλά τελικά συμφώνησε να περιορίσει τις πωλήσεις εισιτηρίων από αυτό το αεροδρόμιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Άλλες εταιρείες όπως η British Airways, η Wizz Air ή η Easyjet είχαν ήδη ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι για να σταδώσουν τα προγράμματά τους με τη μειωμένη χωρητικότητα τους.

naftemporiki.gr