Εντονη ανησυχία για τα νέα στελέχη του κορωνοϊού, ενημέρωση για τις νέες εισηγήσεις της Κομισιόν σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας (θα δημοσιευθούν σήμερα) και ανταλλαγή απόψεων για την ελληνική πρόταση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού κυριάρχησαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Κομισιόν σήμερα θα εισηγηθεί τα κράτη-μέλη να θέσουν στόχο το να έχουν εμβολιάσει το 80% των υγειονομικών και των ατόμων άνω των 80 ετών έως τον Μάρτιο και το 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το καλοκαίρι. Στην άτυπη συνεδρίαση, που διεξήχθη εκτάκτως ως προετοιμασία για την τηλεδιάσκεψη των ηγετών την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς επιβεβαίωσε την είδηση ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις από την Pfizer και την BioNTech θα ισχύσουν μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα. Επιπλέον, έγινε ευρεία συζήτηση για την ανάγκη η Ε.Ε. να αρχίσει να διανέμει δόσεις σε γειτονικές της χώρες, ιδίως στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και σε χώρες της που ανήκουν στην Ανατολική Εταιρική Σχέση και στη Νότια Γειτονία – ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για το πώς και πότε θα γίνει αυτό.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη, η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ανα-Πάουλα Ζακάριας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η αμοιβαία αναγνώριση των rapid tests αντιγόνου, αλλά και να αυξηθεί η παρακολούθηση των γενετικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων, ώστε να εντοπιστεί ο βαθμός εξάπλωσης των νέων στελεχών. Ο κ. Σέφκοβιτς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Επιτροπής να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, και είπε ότι θα ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να ενημερώνουν δύο φορές την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τον αριθμό των δόσεων που παραλαμβάνουν και των ατόμων που εμβολιάζονται.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Σλοβάκος αντιπρόεδρος τόνισε ότι στην παρούσα φάση η συζήτηση αφορά τον τρόπο κατάρτισης μιας πλατφόρμας για τη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων για ιατρικούς σκοπούς. Μόνο σε δεύτερη φάση θα συζητηθούν άλλες χρήσεις των πιστοποιητικών, τόνισε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση προχθές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τον διάλογο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «πολύ επίκαιρο» και είπε ότι «θα ξεκινήσουμε αυτόν το διάλογο» στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης. Ο κ. Μισέλ ανέδειξε δύο κεντρικά ζητήματα, στα οποία θα εστιάσει ο διάλογος αυτός: «Το θέμα αρχής: συμφωνούμε να εισαγάγουμε ένα τέτοιο πιστοποιητικό; Και αν ναι, πότε;». Ο πρόεδρος του Συμβουλίου σημείωσε ότι αν το μέτρο «εφαρμοζόταν υπερβολικά νωρίς, θα προκαλούσε έντονη ενόχληση στην Ευρώπη». Εξέφρασε, δε, την ανησυχία πως η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου πιστοποιητικού θα έστελνε το σήμα ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, κάτι το οποίο είναι «ευαίσθητο ζήτημα σε πολλές χώρες».
Τον πιο έντονο σκεπτικισμό για το μέτρο έχει εκφράσει μέχρι στιγμής η Γαλλία. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο το πρωί της Κυριακής, ο πολυπράγμων υφυπουργός Ευρώπης Κλεμόν Μπον μίλησε για «πολύ πρόωρη» συζήτηση. Ο κ. Μπον αναφέρθηκε τόσο στο πολύ μικρό ποσοστό των Ευρωπαίων που έχουν εμβολιαστεί ώς τώρα, όσο και στο γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί σε τι βαθμό τα εμβόλια, εκτός από τη νόσηση, αποτρέπουν και τη μετάδοση του ιού.
Αντιθέτως, υποστηρικτικός προς την πρόταση Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Πορτογάλος ομόλογός του, Αντόνιο Κόστα. Η κ. Ζακάριας χθες, απηχώντας τον πρωθυπουργό της, τόνισε ότι «η συζήτηση για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό το πιστοποιητικό πρέπει να συνεχιστεί», αλλά «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσει να λειτουργεί η ζώνη Σένγκεν». Ιδιαίτερα υποστηρικτικοί στην ελληνική πρόταση ήταν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και οι Αυστριακοί.
Γιάννης Παλαιολόγος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)