Το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων στην Κριμαία και την αποχώρηση στρατευμάτων από την περιοχή ανακοίνωσε η Ρωσία.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους. Χθες, Τρίτη, η Ρωσία είχε ανακοινώσει μια πρώτη αποχώρηση στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε εικόνες στρατιωτικών μονάδων που διασχίζουν τη γέφυρα της Κριμαίας.
Ουκρανός Υπ. Αμυνας: Ουδέν νεότερον σε σχέση με το status απειλών
Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέκσι Ρεζίνοφ δήλωσε στο μεταξύ ότι η αποτίμηση της κατάστασης των απειλών δεν περιέχει τίποτε απροσδόκητο και παραμένει ανάλογη με τις προηγούμενες παρατηρήσεις.
Σε τηλεοπτική του δήλωση, ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συηνεχίσουν μία πανεθνική άσκηση.
Την ίδια στιγμή η Λευκορωσία διαβεβαίωσε το Κίεβο ότι από το έδφός της δεν υφίσταται καμία εδαφική απειλή.
Νέα επικοινωνία Μπάιντεν – Μακρόν
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας είχαν την Τρίτη νέα τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Υπογράμμισαν επίσης την ετοιμότητά τους να επιβάλουν σοβαρές συνέπειες και να ενισχύσουν την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ακόμη και αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να μην εισβάλει στην Ουκρανία.
Διάγγελμα Μπάιντεν
Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση, που παραμένει πολύ πιθανή, τόνισε στο διάγγελμα του για την ουκρανική κρίση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Μία τέτοια επίθεση δεν θα είχε ούτε λόγο, ούτε σκοπό», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κάποιες ρωσικές μονάδες επέστρεψαν στις βάσεις τους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει», σημείωσε, για να υπογραμμίσει ότι αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι τεράστιο.
Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι σύμμαχοι τους, είναι έτοιμες να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις και ελέγχους στις εξαγωγές, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή.
Διαβεβαίωσε τους Ρώσους πολίτες ότι «δεν είμαστε ο εχθρός σας», λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας». Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ρεαλιστικοί τρόποι για να ανταποκριθούν στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα. Έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πυραύλους στην Ουκρανία, ούτε και σχέδια να τοποθετήσουν πυραύλους εκεί. «Η διπλωματία θα πρέπει να έχει κάθε ευκαιρία να επιτύχει», ανέφερε.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters