Οι διαδοχικοί παγετοί στις 20 και 21 Μαρτίου καθώς και στις 10 Απριλίου αλλά και οι αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν είχαν σαν συνέπεια την έντονη καρπόπτωση στα αχλάδια στην περιοχή του Τυρνάβου.

Με αφορμή αυτό το φαινόμενο, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής ο Α. Σ. Δένδρων - Ο. Π. Γαία Φρούιτ, ο πρόεδρος του, Χρήστος Τασούλας κάλεσε σε σύσκεψη στα Δένδρα Τυρνάβου όλους τους συνεταιρισμούς της περιοχής.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι παρακάτω  συνεταιρισμοί με τους εκπροσώπους τους και πλήθος παραγωγών της ευρύτερης περιοχής :  Α. Σ. Δένδρων - Ο. Π. Άργισσα (Γιάννης Τσιντώντας),  Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου Α. Σ. (Χρήστος Τσιστιρίγκος),  Πλατανουλίων – Φρουτοπηγή (Μαλάκος Κώστας),  Α. Σ. Γιάννουλης (Ελευθέριος Ντάνος),  ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου (Ντέλας Λάμπρος),  Α. Σ. Αργυροπουλίου (Βογιατζής Απόστολος),  Α. Σ. Αμπελώνα ( Κοροβέσης Στέργιος), Α. Σ. Δαμασίου (Λούτσος Μανώλης).

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Ανάπτυξης της περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, ο Γενικός Διευθυντής των ΔΑΟΚ κ. Δημήτριος Σταυρίδης και ο Διευθυντής της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας κ. Δημήτρης Πίχλιβας, παρών επίσης και ο Αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Νταλαγιάννης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης η αδυναμία του ΕΛΓΑ λόγω του υφιστάμενου κανονισμού να καλύψει αυτού του είδους της ζημιές και η δυνατότητα υποστήριξης από την πλευρά της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς  του αιτήματος για ad hoc αποζημίωση.

Ο κ. Τσέτσιλας αλλά και τα στελέχη της ΔΑΟΚ τόνισαν πως άμεσα και σε συνεργασία και με τον καθηγητή δενδροκομίας κ. Νάνο θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία (μετεωρολογικά δεδομένα, επιτόπιοι έλεγχοι κλπ) ώστε τεκμηριωμένα να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημα των παραγωγών.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν από το ΥΠΑΑΤ  να διασφαλίσει την προληπτική αντιχαλαζική προστασία των καλλιεργειών με εναέρια μέσα. Μετά από την σύσκεψη ακολούθησε επιτόπιος έλεγχος σε κτήματα της περιοχής.