Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μπαίνει στα ελληνικά γήπεδα το VAR.

Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το VAR τον Δεκέμβριο, ώστε το έργο να αρχίσει να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2019 αποδέχθηκαν, μετά από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο γενικός γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στ. Ράλλης, οι συναρμόδιοι φορείς.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΕΤ ενημέρωσε ότι μετά και τη σύμφωνη γνώμη του ΥΨΗΠΤΕ το ΕΔΕΤ προχώρησε στη διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης για την «Υπηρεσία διασύνδεσης των γηπέδων διεξαγωγής αγώνων της Super League με το κέντρο επιχειρήσεων VAR». Με την υπηρεσία αυτή, ένα υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών που επιτυγχάνει υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, θα διασυνδέσει τα 16 γήπεδα της Super League με το κέντρο επιχειρήσεων του συστήματος VAR.

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής έθεσε πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου, πάντοτε σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και ο κανονισμός προμηθειών του Δημοσίου. Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο κ. Ράλλης έγιναν αποδεκτά από όλα τα μέρη, ώστε ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται στα τέλη Ιανουαρίου 2019, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής ενημέρωσε τον κ. Περέιρα τη συνολική δέσμων μέτρων της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

To VAR είναι το Video assistant referee, στα ελληνικά σύστημα υποβοήθησης διαιτητικών αποφάσεων. Ένας άριστα εκπαιδευμένος διαιτητής, μπορεί να είναι εν ενεργεία ή παλαίμαχος, είναι αυτός που αναλαμβάνει τη διαχείριση. Δίπλα του είναι ένας βοηθός και ένας τεχνικός. Ο χώρος στον οποίο βρίσκονται είναι εφοδιασμένος με οθόνες, στις οποίες το παιχνίδι προβάλλεται από διαφορετικές λήψεις.

Σε ποιες φάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις. Στα γκολ (περιπτώσεις οφσάιντ, επιθετικού φάουλ, αν ένας παίκτης σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα με το χέρι), στις κόκκινες κάρτες, στα πέναλτι και στην υπόδειξη σε λανθασμένο παίκτη (για παράδειγμα κάρτα η οποία δόθηκε σε έναν παίκτη, αλλά θα έπρεπε να δοθεί σε συμπαίκτη του. Δεν μπορεί η αλλαγή της απόφασης ή η υπόδειξη να αφορά ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας). Σε ό,τι φορά τις κάρτες, το VAR εμπλέκεται μόνο στην περίπτωση που ο διαιτητής δεν υπέδειξε μια κόκκινη κάρτα, όχι κίτρινη ή δεύτερη κίτρινη.