«Τα ψέμματα τελείωσαν» και το Euro 2020 μπαίνει από το Σάββατο (26/06) στην τελική του ευθεία με την έναρξη των νοκ άουτ αγώνων της διοργάνωσης.
Αρκετά συμπεράσματα βρήκαν από την φάση των ομίλων, κάποιες ομάδες δικαιολόγησαν τον τίτλο του φαβορί που είχαν, κάποιες όχι, ενώ υπήρξαν και οι ευχάριστες εκπλήξεις, που μένει να φανεί εάν η παρουσία τους στο πρώτο κομμάτι του τουρνουά δεν ήταν απλά ένα... πυροτέχνημα.
Η απουσία των Ιταλίας και Ολλανδίας από το τελευταίο Μουντιάλ (2018) μάλλον τις πείσμωσε, καθώς ήταν δύο από τις τρεις Εθνικές ομάδες που έκαναν το 3Χ3 στην φάση των ομίλων και με τις εμφανίσεις τους έδειξαν ότι είναι ικανές να φτάσουν ακόμη ψηλότερα.
Η τρίτη ομάδα που έφτασε στο απόλυτο συγκομιδής βαθμών από το «πρώτο πιάτο» ήταν το Βέλγιο, που δικαιολόγησε πλήρως την θέση που κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA (1η).
Ως το απόλυτο φαβορί ξεκίνησε το Euro η Γαλλία, αλλά μετά τα τρία πρώτα ματς δεν το έδειξε (μία νίκη, δύο ισοπαλίες). Μία ακόμη παραδοσιακά μεγάλη ομάδα, η Γερμανία, «υπέφερε» έως ότου προκριθεί στους «16», αποφεύγοντας μια άλλη ταπείνωση σε κορυφαίο τουρνουά, μετά από εκείνη της Ρωσίας.
Η κάτοχος του τροπαίου, Πορτογαλία, γνώρισε βαριά ήττα από την Γερμανία (2-4), ενώ έκαμε στα τελευταία λεπτά την αντίσταση της Ουγγαρίας.
Μετά από δύο ισοπαλίες στο ξεκίνημα, η Ισπανία «ξέσπασε» στην Σλοβακία (5-0), ωστόσο, με την εικόνα της δεν έπεισε ότι μπορεί να επαναλάβει τους θριάμβους στα Euro 2008 και 2012.
Μέσα στο σπίτι της η Αγγλία είναι ικανή για όλα, παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ για την εφαρμογή συντηρητικών τακτικών, ιδιαίτερα μετά από ισοπαλία 0-0 με τη Σκωτία. Τα «Τρία Λιοντάρια» ελπίζουν και στην «αφύπνιση» του Χάρι Κέιν, που δεν έχει σκοράρει ακόμη.
Η Ιταλία που έχει επωφεληθεί από κάποιες καλές διασταυρώσεις, θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο των Αυστριακών, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φόβητρο, για να προκριθεί στους προημιτελικούς, όπου θα δοκιμαστεί με το νικητή του ντέρμπι, Πορτογαλία-Βέλγιο.
Το ίδιο ισχύει και για την Ολλανδία, την ομάδα με την καλύτερη επίθεση μέχρι τώρα στο Euro (8 γκολ), αλλά ευάλωτη στο πίσω μέρος και σίγουρα τυχερή που δεν δέχτηκαν γκολ από τη Βόρεια Μακεδονία.
Οι Ολλανδοί έχουν επίσης ένα καλό μονοπάτι στους νοκ-άουτ, αντιμετωπίζοντας την Τσεχία στη συνέχεια για την ευκαιρία να παίξουν με το νικητή της Ουαλίας με τη Δανία στα προημιτελικά.
Σαφώς το ματς που ξεχωρίζει στα νοκ άουτ είναι το ντέρμπι, Αγγλία-Γερμανία, σε μια επανάληψη του ημιτελικού του 1996 στο Γουέμπλεϊ.
Ισπανία-Κροατία είναι ένα ακόμη αμφίρροπο ματς, με τον Λούκα Μόντριτς να κάνει μεγάλο ματς εναντίνον της Σκωτίας. Σε ηλικία 35 ετών ο μπαλαντέρ της Ρεάλ δείχνει ότι μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την «Χρβάτσκα» και να την οδηγήσει ψηλά, όπως είχε κάνει και στην Ρωσία.

naftemporiki.gr