Τον Ιούνιο του 2013 ο τότε επικεφαλής του NBA, Ντέιβιντ Στερν ανακοίνωσε ότι οι «Μιλγουόκι Μπακς επέλεξαν στο Νο.15 τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από την Αθήνα». Ήταν η στιγμή που ουδείς από τους παρευρισκόμενους στο Barclays Center του Μπρούκλιν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Γιαννάκης από τα Σεπόλια, αποδείχτηκε απόλυτα συνεπής στο ραντεβού με την ιστορία. Η οκταετία που μεσολάβησε από την ημέρα που ο 27χρονος σούπερ σταρ πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού απέδειξε ότι η ιστορία δικαιώνει τους τολμηρούς και όσους ονειρεύονται δυνατά και δίχως όρια.
Λίγα χρόνια πριν, σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ κάπου στου Ζωγράφου, ο νεαρός Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε δηλώσει ότι όνειρό του είναι να γίνει παίκτης NBA. Από τότε ο σούπερ σταρ των Μπακς δεν έχει σταματήσει να κατακτά κορυφές, να τρυπά διαρκώς το ταβάνι και να εξελίσσεται όχι σε έναν ακόμη μπασκετμπολίστα αλλά σε έναν παίκτη που τα κάνει όλα μέσα στο γήπεδο.
«Πάντα να θέλεις τα περισσότερα χωρίς να είσαι άπληστος». Με αυτή τη φράση του πατέρα του έκλεισε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την ομιλία του την ανάδειξή του σε MVP της σεζόν το 2019. Τότε, όπως είχε δηλώσει στόχος του ήταν ένα πρωτάθλημα με τους Μπακς. Το κατάφερε δύο χρόνια αργότερα με τον ίδιο πολυτιμέρο παίκτη.
Στο τελευταίο ματς των τελικών μάλιστα με αντίπαλο τους Σανς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκόραρε 50 πόντους, έχοντας 14 ριμπάουντ και 5 τάπες. Κάπως έτσι οι Μπακς κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 50 χρόνια.
Οι αριθμοί του Γιάννη Αντετοκούνμπο τις σεζόν που αγωνίζεται στο NBA. Πηγή στοιχείων: NBA.COM
Ο 27χρονος σούπερ σταρ αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης των τελικών προσθέτοντας ακόμη ένα πετράδι στο ήδη φορτωμένο από τιμές στέμμα του. Παράλληλα μπήκε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Χακίμ Ολάζουον.
Οι τρεις τους είναι οι μόνοι στην ιστορία του NBA που έχουν λάβει το βραβείο του κορυφαίου αμυντικού, του πολυτιμότερου παίκτη του πρωταθλήματος και του πολυτιμότερους στους τελικούς.
Πλέον το μόνο που απομένει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι να καταφέρει ό,τι κι ο θεός του μπάσκετ! Ο Greek Freak διανύει μία ακόμη μυθική σεζόν στο NBA.
O 27χρονος σούπερ σταρ των Μπακς είναι μέσα στην τριάδα των υποψήφιων για MVP της σεζόν μαζί με τον Νίκολα Γιόκιτς και τον Τζοέλ Εμπίιντ. Παράλληλα είναι τρίτος σκόρερ στο πρωτάθλημα αυτή την στιγμή πίσω από τον Λεμπρόν Τζέιμς και τον σούπερ σταρ των Σίξερς.
Ο Εμπίιντ έχει 30.4 πόντους μέσο όρο, ο σούπερ σταρ των Λέικερς 30.3 και ελάχιστα πιο πίσω ο Αντετοκούνμπο με 29.9 πόντους. Την ίδια στιγμή ο «Giannis» είναι από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο του αμυντικού της χρονιάς μαζί με τον Μάρκους Σμαρτ.
Δεν αποκλείεται, στο τέλος της κανονικής περιόδου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να έχει αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης, πρώτος σκόρερ και κορυφαίος αμυντικός της Λίγκας. Είναι κάτι που έχει μόνο ένας αθλητής στην ιστορία του σπορ. Το έχει καταφέρει ο Μάικλ Τζόρνταν τη σεζόν 1987-1988 με τη φανέλα των Μπουλς.
Κανένας αθλητής μετά τον, κατά πολλούς κορυφαίο που πάτησε παρκέ, MJ δεν κατάφερε να πλησιάσει στο τρομακτικό αυτό επίτευγμα. Είναι λες και το αόρατο χέρι της μοίρας έπαιξε τα γνωστά παιχνίδια του.
Όταν στο φετινό All-star ο Μάικλ Τζόρνταν έδωσε το χέρι στον Έλληνα σούπερ σταρ ήταν σα μία σκηνή παράδοσης – παραλαβής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο MJ έχρισε τον Γιάννη Αντετκούνμπο πολυτιμότερο παίκτη της φετινής σεζόν.
Τι άλλο μένει για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο; Μάλλον να κατακτήσει ένα μετάλλιο με την Εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς του Παρισιού του 2024.
Άλλωστε ποιος μπορεί να ορίσει το ταβάνι του Greek Freak;

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ