Σε ιστορικά χαμηλά κινείται πλέον η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην κατάταξη της FIFA, η οποία καθορίζει τη (θεωρητική) αξία της σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες-μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Η βαθμολογική πριμοδότηση γίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με τα αποτελέσματα που φέρνει κάθε ομάδα σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια, πάντα με κριτήριο και την ισχύ του αντιπάλου.
Η ήττα από τη Φινλανδία σε συνδυασμό με την ισοπαλία με το Λιχτενστάιν έριξε ακόμα έξι θέσεις πιο κάτω το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που βρίσκεται πλέον στην… 60ή θέση, πίσω από χώρες όπως η Τζαμάικα, το Κονγκό, το Μάλι και το Μαυροβούνιο. Είναι η πιο χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας από τότε που θεσπίστηκε η συγκεκριμένη αξιολόγηση. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό της ήταν η 57η θέση και χρονολογείται από το 2001, όταν και είχε αρχίσει να καθιερώνεται το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης.
Το ranking της FIFA και της UEFA πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση που δεν έχει να κάνει μόνο με το γόητρο. Η θέση κάθε χώρας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες επιτυχίας της στις μεγάλες διοργανώσεις, καθώς με βάση την κατάταξή της τοποθετείται στα αντίστοιχα γκρουπ δυναμικότητας από τα οποία καταρτίζονται οι όμιλοι στις προκριματικές ή στις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων ή των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Οσο πιο ψηλά βρίσκεται μια χώρα τόσο πιο στρωτό δρόμο έχει, διότι στον όμιλό της θα αντιμετωπίσει (θεωρητικά πάντα) κατώτερες ομάδες. Ισχύει, φυσικά, και το αντίστροφο.
Σε σύνολο 211 χωρών μελών της FIFA, στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Βέλγιο κι ας μην έχει κατακτήσει ποτέ στην ιστορία του Μουντιάλ ή Euro. Ακολουθούν Γαλλία, Βραζιλία, Αγγλία και Πορτογαλία, με την Ισπανία να είναι 7η, την Αργεντινή 10η, την Ολλανδία 13η, την Ιταλία 15η και τη Γερμανία μόλις 16η, πίσω από χώρες όπως η Ουρουγουάη (6η), η Κροατία (7η), την Ελβετία (11η), το Μεξικό (12ο) και τη Δανία (14η). Στην ουρά της λίστας βρίσκονται ο Αγιος Μαρίνος (210) και τα Νησιά Κουκ (211).

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ