Τα δύο πρώτα θύματα των απατεώνων που τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και παρουσιάζονται ως τεχνικοί της εταιρίας Microsoft, κατέθεσαν ήδη μηνύσεις στην Αστυνομία και η υπόθεση έφθασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Πρόκειται για δύο Βολιώτες, που σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, φέρονται να έπεσαν θύματα των αδίστακτων απατεώνων, που «βομβαρδίζουν» καθημερινά με τηλεφωνήματα χιλιάδες συμπολίτες, έτσι ώστε να τους αφήσουν να εισέλθουν στο λογισμικό των υπολογιστών τους και να τους υποκλέψουν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών… Οι δύο Βολιώτες φέρονται να ανταποκρίθηκαν στα τηλεφωνήματα των «μαϊμού» τεχνικών της Microsoft, τους άφησαν να εισέλθουν στο λογισμικό τους και τελικά να υποκλέψουν από τον πρώτο το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ και από τον δεύτερο 8.000 ευρώ… Οι αναλήψεις των χρημάτων από τους λογαριασμούς των δύο θυμάτων έγιναν τμηματικά. Η υπόθεση έφθασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου μετά την κατάθεση των σχετικών μηνύσεων από τους δύο εξαπατηθέντες και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, με το προανακριτικό έργο να έχει παραγγελθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.
Η δράση των απατεώνων είναι η εξής: Τηλεφωνούν από τηλέφωνο του εξωτερικού (Σλοβενία, Αγγλία, Εσθονία κ.αλ.) λένε στα αγγλικά ότι είναι στελέχη της εταιρίας Microsoft και ότι «βλέπουν» πως ο υπολογιστής σας στέλνει «μηνύματα» επειδή έχει προσβληθεί με παράνομο λογισμικό (ιούς) ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα γουίντοους (windows). Τότε ζητούν από το θύμα να εγκαταστήσει σόφτγουερ (software), ώστε να αποκτήσουν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης και έτσι να μπορέσουν να «δουν», ποιο είναι το πρόβλημα στον υπολογιστή και να το επιλύσουν. Στην ουσία, αυτό που καταφέρνουν, είναι να μπουν στον υπολογιστή του θύματος και έτσι να υποκλέψουν τους κωδικούς του ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο, όπως κωδικούς για web banking (e-banking), κωδικούς facebook, Instagram αλλά και φωτογραφίες ή video, που έχει αποθηκευμένα στον υπολογιστή. Σε άλλες περιπτώσεις (όταν ο υπολογιστής ανήκει σε εταιρία αλλά και οικιακούς home computers), μπορεί να ζητήσουν να γίνει κατάθεση σε bitcoin ή άλλο ψηφιακό νόμισμα, ώστε να «απομακρύνουν» το παράνομο λογισμικό. Μάλιστα πολλές φορές ακούγεται από το βάθος και θόρυβος και από άλλα άτομα, που μιλούν στο τηλέφωνο, όπως στις περιπτώσεις που οι κλήσεις προέρχονται από call centers για συνδρομή σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή ρεύματος. Προσοχή λοιπόν:
Αν βλέπετε τηλεφωνικές κλήσεις από αριθμούς 0044………… ή 0046….. ή 00340XXXXX μην απαντάτε ή μην απαντήσετε στα αγγλικά. Ύποπτοι Τηλεφωνικοί αριθμοί: 00441919022071, 00441911559361, 00442085795790, 00441912534298, 2767835008, 0046762890955, 00441917272264. Σε περίπτωση που δεχθείτε τηλεφωνική κλήση από υποτιθέμενο εκπρόσωπο εταιρίας πληροφορικής και, με πρόσχημα την εκκαθάριση της συσκευής σας από κακόβουλο λογισμικό (ιούς), σας ζητηθεί να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet σας, θα πρέπει να αρνηθείτε και να καταγγείλετε το γεγονός στις τράπεζες που συνεργάζεστε ή την αστυνομία. Στοιχεία επικοινωνίας με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88. Μέσω e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

e-thessalia.gr