Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με κύρια κατεύθυνση την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., παρουσίασε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης παρεμβάσεις σχετικά με τη διάρθρωση του υπουργείου, αλλά και την οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Βασικά πεδία έμφασης του νομοσχεδίου είναι η συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας (μια συνολική μεταρρύθμιση του τομέα, όπως τονίζεται), η εξωστρέφεια και επικοινωνία με τους πολίτες, καθώς και στο πλαίσιο εκπαίδευσης των αστυνομικών και εξοικείωσης τους με τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων.
Όλες οι αλλαγές συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το συμβούλιο επιτελικου σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ.
Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ.
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στη δομή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., κατεύθυνση είναι να δοθεί έμφαση στον επιτελικό σχεδιασμό, στον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων και στην κεντρική διαχείριση μέσων, υποδομών, δικτύων και ανθρώπινου δυναμικού.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:
– Ενιαίος Επιτελικός Σχεδιασμός για ασφάλεια και αστυνόμευση. Οι δυο κλάδοι συγχωνεύονται.
-Αξιοποίηση έρευνας και νέων τεχνολογιών σε κάθε υπηρεσία, ειδική υπηρεσία καινοτομίας, υπηρεσίες διοίκησης με σταθερή αξιολόγηση δράσεων και σχεδιασμό επιχειρήσεων
-Ενοποίηση υπηρεσιών νέων μορφών βίας: Πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, καταπολέμηση των διακρίσεων και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Άλλωστε, στην υπάρχουσα δομή έχουν υπάρξει ελάχιστες αλλαγές από το 2000 και έπειτα. Στόχος του υπουργείου είναι να προωθηθεί ένας πιο συνεργατικός και οργανωμένος σχεδιασμός σε πιο σύνθετα θέματα που δεν διακρίνονται αμιγώς σε ζητήματα ασφάλειας ή τάξης.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., στο Αρχηγείο μειώνονται οι Διευθύνσεις από 45 σε 35.
Η αναδιοργάνωση του Αρχηγείου βασίστηκε σε μελέτη της Ernst&Young που ξεκίνησε την ανοιξη 2020.
Αλλαγές προωθούνται και στο πεδίο της δημόσιας παρουσίας της Αστυνομίας και της επικοινωνίας της με τους πολίτες.
Υπουργείο και πολιτική διαχείριση κρίσεων
Επιπλέον, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, ζούμε πλέον σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων, όπως η πανδημία ή τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, γεγονότα δηλαδή που υπερβαίνουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό της ελληνικής Αστυνομίας.
Βάσει του σχεδιασμού που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες δομές σε επίπεδο υπουργείου, όπως μια διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας και μια υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων που θα μπορούν να χαράσσουν και το πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης πιο σύνθετων καταστάσεων.
Αστυνομική Ακαδημία
Επιπλέον, ριζικές αλλαγές σχεδιάζονται και στην διάρθρωση της Αστυνομικής Ακαδημίας, με αναβάθμιση των προγράμματα σπουδών, έμφαση στην ποιότητα και καθιέρωση εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.
Μεταξύ άλλων, συγχωνεύονται πέντε επιτελεία και 14 τμήματα σε μια κεντρική υπηρεσία
Η αναδιοργάνωση της Ακαδημίας βασίστηκε στις προτάσεις επιτροπής καθηγητών ΑΕΙ που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2020.
Βασική κατεύθυνση είναι οι νέοι αστυνομικοί να εκπαιδεύονται στο πώς έχει εξελιχθεί η εγκληματικότητα σήμερα, ποιες είναι οι σύγχρονες απειλές, αλλά και πώς είναι δομημένη η σημερινή κοινωνία.
Οι νέοι αστυνομικοί θα εκπαιδεύονται και στην καθημερινή αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων καθώς και στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών.
Οι βασικότερες πτυχές της νέας Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι:
– Η ενίσχυση της αυτοτέλειας και αναδιοργάνωσης της δομής και της λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας
– Καθιέρωση Επιστημονικού Συμβουλίου
– Αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, έμφαση στην ποιότητα και στις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης
– Εισαγωγή του θεσμού της Δια Βίου Μάθηση, έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση
– Νέα ειδικά σχολεία για ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ