Τις λεπτομέρειες της υπόθεσης εξαφάνισης και δολοφονίας του 59χρονου επιχειρηματία, Δημήτρη Γραικού, από την περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2016, και της σύλληψης του 46χρονου δράστη, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία, μαζί με βίντεο από την πορεία των ερευνών.
Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο έρευνας του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε χθες ενταφιασμένη η σορός του θύματος, σε αγροτική έκταση στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Ανατολικό Θεσσαλονίκης.
Έχοντας επικεντρώσει τις έρευνές τους στη συγκεκριμένη έκταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν τη συνδρομή ομάδας επιστημόνων-ερευνητών του ΑΠΘ για την εξερεύνηση του υπεδάφους με εξειδικευμένη μέθοδο.
Υπό τον συντονισμό του διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας, έγινε γεωφυσική διασκόπηση σε μεγάλη αγροτική έκταση, πέραν των ορίων ιδιοκτησίας του δράστη. Ο δράστης φέρεται να άνοιξε με σκαπτικό μηχάνημα μια μεγάλη λακκούβα, ρίχνοντας μέσα εκεί το αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε ανάποδα, με την οροφή προς τα κάτω, σκεπασμένο με χώμα και κοπριά.
Εξεταζόμενος, ο δράστης ομολόγησε την πράξη του. Υπέδειξε δε και το σημείο, κοντά στο όχημα, όπου είχε θάψει τη σορό του 59χρονου, η οποία εντοπίστηκε κι ανασύρθηκε με τη χρήση σκαπτικού μηχανήματος.
Τα κίνητρα της πράξης του φαίνεται να είναι «οικονομικές διαφορές» που είχε με το θύμα, όπως επισήμανε ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζησιμόπουλος, παρουσιάζοντας την υπόθεση στους δημοσιογράφους. «Το θύμα είχε πουλήσει στον δράστη κάποια από τα ζώα που είχε στη μονάδα του» ανέφερε ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεπράχθη το έγκλημα. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την ημέρα της εξαφάνισής του Δ. Γραικού στα σφαγεία της Χαλάστρας, απ' όπου «έφυγε πρώτα ο δράστης και μετά το θύμα», με κοινό προορισμό την κτηνοτροφική μονάδα στο Ανατολικό, οικισμό που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Ερωτηθείς για την πορεία των ερευνών από την ημέρα της μυστηριώδους εξαφάνισης του 59χρονου, πριν από δυόμισι χρόνια, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «από την αρχή οι έρευνες δεν σταμάτησαν σε κανένα σημείο» και συμπλήρωσε ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν στον «κύκλο των υπόπτων», ενώ η κτηνοτροφική του μονάδα παρουσίαζε «εξαρχής ενδιαφέρον». «Με δεδομένο ότι οι έρευνες δεν έδειχναν κάτι συγκεκριμένο, αναζητήσαμε τρόπο να κάνουμε έρευνα στο υπέδαφος, οπότε αρχίσαμε από τον Οκτώβριο του 2018 την επαφή με τους καθηγητές του ΑΠΘ» είπε.
Στο μεταξύ, ο κατηγορούμενος έμπορος κρεάτων οδηγήθηκε αργά το μεσημέρι ενώπιον της Ε΄ τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, από την οποία πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Τετάρτης και μέχρι τότε κρατείται. Ο δικηγόρος του, Χαράλαμπος Αποστολίδης, ανέφερε ότι ο εντολέας του υποστηρίζει πως δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως του καταλογίζει το κατηγορητήριο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο 46χρονος στον δικηγόρο του, καβγάδισε με το θύμα και «πάνω στον καβγά επήλθε ο θάνατος».

Δείτε οπτικό υλικό από τις έρευνες:

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ