Ηταν ακόμη μία νύχτα που έληξε άδοξα. Στις 14 Ιουλίου 2019, πέντε επίμονοι λαθρανασκαφείς κινήθηκαν στον Θεσσαλικό Κάμπο σε μια διαδρομή που σχηματίζει νοητό τόξο μεταξύ των χωριών Νέες Καρυές, Κραννώνας και Βούναινα.
Μπορεί να ήλπιζαν ότι, με το πρώτο φως, θα επέστρεφαν στα σπίτια τους φορτωμένοι με χρυσές λίρες ή πολύτιμες αρχαιότητες. Η σκαπάνη τους όμως δεν δούλεψε αρκετά εκείνο το βράδυ.
Ενα τροχαίο ατύχημα με αγριογούρουνο φαίνεται ότι τους ακινητοποίησε, τράβηξε την προσοχή διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας και ανέκοψε πρόσκαιρα τα σχέδιά τους.
Ακολούθησαν και είχαν προηγηθεί πολλές νύχτες ανασκαφών από τα ίδια και άλλα πρόσωπα. Ωσπου στις 25 Σεπτεμβρίου έγιναν οι πρώτες συλλήψεις. Οκτώ άτομα, κτηνοτρόφοι και αγρότες κατά κύριο λόγο, από τη Λάρισα και την Καρδίτσα, πιάστηκαν από τις αστυνομικές αρχές.
Σε αυτούς προστέθηκαν, δύο ημέρες αργότερα, άλλοι πέντε συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας αρχιφύλακας. Τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης παρουσιάστηκαν ως σημαντική αστυνομική επιτυχία ενάντια στα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων.
Μέχρι στιγμής, όμως, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που είναι σε γνώση της «Κ», δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι 13 κατηγορούμενοι εντόπιζαν πάντοτε κάτι στις τακτικές εξορμήσεις τους, ενώ η πραγματική αξία των αντικειμένων που τελικά βρέθηκαν στην κατοχή τους δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.
Από τις 31 παράνομες ανασκαφές που τους αποδίδονται, συχνά με τη χρήση ανιχνευτών μετάλλων, τουλάχιστον στις 17 οι αστυνομικές αρχές φέρονται να μην κατάφεραν να εξακριβώσουν εάν βρέθηκε από τους κατηγορουμένους κάποιο αντικείμενο.Με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εξερευνούσαν ευρεία έκταση.
Ορισμένα από τα μέρη στα οποία είχαν δράσει, σύμφωνα με τη δικογραφία, περιλαμβάνουν παρόχθια περιοχή του Πηνειού, δύσβατο ημιορεινό σημείο 2 χλμ. βόρεια του χωριού Ζάρκο, σε χώρο που ενδέχεται να κρύβει αρχαίο τάφο, στον αρχαιολογικό χώρο του Κραννώνα, σε ένα πηγάδι μέσα σε χωράφι ιδιώτη, ακόμη και δίπλα σε πολυκατάστημα στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Αθήνας.
Η αστυνομία έφθασε στα ίχνη τους μετά τη σύλληψη στα τέλη του 2018 στη Λάρισα ενός 55χρονου ο οποίος κατείχε 693 αρχαία νομίσματα (τα περισσότερα οξειδωμένα, Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής περιόδου) και άλλα αντικείμενα.
Εκείνη η έρευνα είχε γίνει από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. Στα τέλη Μαΐου 2019 έγινε δεκτό το αίτημα της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου και ξεκίνησε η παρακολούθηση των υπόλοιπων υπόπτων.
Οπως φαίνεται από τη δικογραφία, τους αποδίδονται διάφορες συνθηματικές φράσεις στις συνομιλίες τους όπως «πάμε για γουρούνια», «να δοκιμάσουμε το εργαλείο», ή «έχω δύο σημεία για ράντισμα».
Μεταξύ των κατασχεμένων αντικειμένων βρίσκονται 814 χάλκινα νομίσματα Αρχαίων, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων, καθώς και τμήματα δαχτυλιδιών.
Ωστόσο, τουλάχιστον 11 αντικείμενα στη σχετική λίστα αναφέρονται ως αμφίβολης χρονολόγησης, πέντε περιγράφονται ως απομιμήσεις αρχαίων νομισμάτων και τρία χάλκινα μικρογραφικά ομοιώματα ανθρώπινων μορφών παρουσιάζονται ως πιθανές νεότερες απομιμήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, δεν έχει εξακριβωθεί κατά την ανάκριση η πραγματική αξία των ευρημάτων, καθώς η σχετική εκτίμηση θα γίνει μετά τη συγκρότηση τριμελούς αρχαιολογικής επιτροπής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)