Στη Γαλλία θα ταξιδέψουν στις αρχές Νοεμβρίου πέντε Ελληνες αστυνομικοί. Αποστολή τους είναι να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κέντρο επιχειρήσεων της γαλλικής αστυνομίας και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία στους συναδέλφους τους, στον 2ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Τη σχετική πρωτοβουλία πήρε πριν από περίπου δύο μήνες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρά τις επιφυλάξεις που, αρχικά τουλάχιστον, φέρονται να διατύπωσαν αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη.
Αφορμή για την απόφαση υπήρξαν προβλήματα που διαπιστώθηκαν στη λειτουργία του Κέντρου και οδήγησαν σε επιχειρησιακές «αστοχίες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα επεισόδια που προκλήθηκαν τον περασμένο Μάιο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη. Με αφορμή παραπλανητικό τηλεφώνημα 52χρονου στο «100» για να καταγγείλει δήθεν ληστεία εις βάρος του, οι αξιωματικοί του Κέντρου είχαν διατάξει τα ΜΑΤ να επέμβουν, παραγνωρίζοντας ότι στην πλατεία υπήρχαν εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και άτομα του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια, «κόντρα» στην εντολή της ηγεσίας να αντιμετωπιστούν με ήπιο τρόπο τα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες.
Το διάστημα που ακολούθησε αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια πενταμελής ομάδα νέων αλλά έμπειρων αστυνομικών, με αποστολή να μεταφέρουν στους συναδέλφους τους στη ΓΑΔΑ τεχνογνωσία για τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες αστυνομίες των κρατών-μελών της Ενωσης. Τις λεπτομέρειες του ταξιδιού καθόρισε η αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας (ΔΑΣ). Οπως ακριβώς συνέβη και στις αρχές του έτους για τη λειτουργία φορητών καμερών από τα ΜΑΤ, αποφασίστηκε οι Ελληνες αξιωματικοί να ταξιδέψουν αρχικά στη Γαλλία και να επισκεφθούν το μεγαλύτερο κέντρο επιχειρήσεων του Παρισιού. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε, μετά το Παρίσι, οι πέντε Ελληνες αξιωματικοί να μεταβούν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, ωστόσο, να απειλεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό τους. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μνημόνιο ενεργειών, στα πρότυπα όσων εφαρμόζονται από τις μεγαλύτερες αστυνομίες της Ευρώπης», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με γνώση του θέματος.
Το προεδρικό διάταγμα
Στα τέλη Σεπτεμβρίου υπεγράφη προεδρικό διάταγμα (82/2020) που καθορίζει την εσωτερική διάρθρωση και λειτουργία των επιχειρησιακών κέντρων της ΕΛ.ΑΣ. Θεσμοθετείται η λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων Ασφαλείας (ΚΕΑ), το οποίο έχει ως αποστολή «τον συντονισμό των διατιθέμενων δυνάμεων για τη διαχείριση περιστατικών δημόσιας και κρατικής ασφάλειας». Θεσμοθετούνται, επίσης, τα αυτόνομα κέντρα επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ). Το Π.Δ., ωστόσο, προβλέπει ότι για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών, στα οποία απαιτείται η συνεργασία αστυνομικών δυνάμεων διαφόρων υπηρεσιών, τον κεντρικό συντονισμό αναλαμβάνει το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) της ΓΑΔΑ.
Γιάννης Σουλιώτης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)