Μια κλειστή ομάδα 10 ατόμων που διαθέτει στο οπλοστάσιο της τουλάχιστον 4 καλάσνικοφ, ρουκέτες, εκρηκτικές ύλες, άκρες με ποινικούς και μεγάλη εμπειρία στο αντάρτικο πόλης κρύβεται πίσω από την βομβιστική επίθεση στο ΣΚΑΪ.

Η γιάφκα της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών στα Εξάρχεια (Ο.Λ.Α), η “μεταγραφή” του ειδικού κατασκευαστή βομβών και “χριστουγεννιάτικες” επιθέσεις αποτελούν τα κομμάτια ενός εκρηκτικού παζλ που προσπαθούν να συνθέσουν οι αναλυτές της Κατεχάκη. Το χτύπημα με βόμβα μεγάλης ισχύος τα ξημερώματα της 17ης Δεκεμβρίου στον ΣΚΑΪ, προκαλεί έντονες ανησυχίες στην ΕΛ.ΑΣ καθώς όπως όλα δείχνουν πρόκειται για το τρίτο στη σειρά πετυχημένο τεστ μιας οργάνωσης που “απέκτησε” ειδικό κατασκευαστή βομβών και μετά από δύο δοκιμαστικές ενέργειες στο υπουργείο Εργασίας και το Α.Τ Δάφνης κατάφερε και πάλι η βόμβα να εκραγεί και να προκαλέσει μάλιστα εκτεταμένες ζημιές στο χώρο.

Οι βόμβες που έσκασαν στις οδούς Σανταρόζα, τον Απρίλιο του 2017, στη Λουκάρεως (Εφετείο) πέρσι τέτοια εποχή και η χθεσινή στον τηλεοπτικό σταθμό αποτελούν πιστά αντίγραφα και όλα δείχνουν ότι είναι κατασκευασμένες από το ίδιο χέρι.

Η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και ύψιστης επιφυλακής καθώς φοβούνται κλιμάκωση των επιθέσεων με βόμβες μεγάλης ισχύος και παράλληλα αιματηρά χτυπήματα με στόχο αστυνομικό. Οι αναλυτές, μετά την έκρηξη στα δικαστήρια, αλλά και τη χθεσινή στο Νέο Φάληρο κατέγραψαν νέα στοιχεία για το επιχειρησιακό προφίλ της οργάνωσης. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές είναι σε θέση να γνωρίζουν τουλάχιστον 2 παλιούς γνώριμους της “πλατείας” που κατευθύνουν την Ο.Λ.Α, όμως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για να δέσουν τις κατηγορίες.

Στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο, τους θεωρούν παλιούς αντιεξουσιαστές που έχουν ως πρότυπο τη 17Ν αντιγράφοντας σε πολλά σημεία τόσο τον τρόπο δράσης τους, όσο και τους στόχους που επιλέγουν να χτυπήσουν. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη 17Ν, η Ο.Λ.Α στις προκηρύξεις για την ανάληψη ευθύνης, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο επιχειρησιακό σκέλος των επιθέσεων και οι συντάκτες περιορίζονται σε μια γενική θεωρητικού τύπου ανάλυση των γεγονότων κρατώντας με τον τρόπο αυτό στο σκοτάδι τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής στο κομμάτι που έχει να κάνει με την προετοιμασία των χτυπημάτων και το modus operandi της οργάνωσης.

Στοιχεία δείχνουν ότι διαθέτουν πλέον μυστική βάση – γιάφκα στην περιοχή των Εξαρχείων. Εκεί, βρήκαν καταφύγιο μετά την επίθεση και πιθανότατα κρύβουν και το οπλοστάσιο τους. Το “καθαρό” καλάζνικοφ με το οποίο έριξαν στον αστυνομικό – φρουρό στο Εφετείο πριν ένα χρόνο δείχνει ότι διαθέτουν νέο οπλισμό που πιθανότατα απέκτησαν μέσω διαύλων με ποινικούς που έχουν άκρες στη μαύρη αγορά. Η επιλογή των Εξαρχείων για να στήσουν τη γιάφκα τους δεν είναι τυχαία αφού στη συγκεκριμένη ζώνη δεν μπορούν να επιχειρήσουν οι αστυνομικοί καθώς αποτελεί διαχρονικά άβατο, ενώ οι ίδιοι κατατάσσονται από τους αστυνομικούς στους παλιούς θαμώνες της πλατείας που γνωρίζουν άριστα τα κατατόπια της περιοχής.

Τα κινητά

Αν και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που τα μέλη της Ο.Λ.Α, χρειάστηκε να κάνουν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα προκειμένου να αποκλειστούν τα σημεία και να μην υπάρξουν θύματα και οι κλήσεις γίνονταν από θαλάμους της Αθήνας, στην περίπτωση του Εφετείου και του ΣΚΑΪ χρησιμοποιήθηκαν δύο καρτοκινητά τηλέφωνα μιας χρήσεως (με το ένα τηλεφώνησαν σε σαιτ και με το άλλο σε εφημερίδα) και στη συνέχεια απενεργοποιήθηκαν.

Μια κίνηση που δείχνει ότι έχουν αναβαθμίσει τη δράση τους και έχουν αναπτύξει υπόγειους δεσμούς με ποινικούς από τους οποίους και απέκτησαν τα λεγόμενα “πακιστανικά τηλέφωνα”. Τέλος, στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής έχει μπει και μια περίεργη σύμπτωση που έχει να κάνει με τα χτυπήματα της συγκεκριμένης οργάνωσης. Και αυτό γιατί επιλέγει για τις επιθέσεις κυρίως τον μήνα Δεκέμβριο....

Αρία Καλύβα, Δημήτρης Πόποτας Πρώτο Θέμα