Mε τις σπορές να κορυφώνονται στη Θεσσαλία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση εκτάσεων σε Καρδίτσα (+20%, 500.000 στρέμματα) και Λάρισα (10%-15%, 360.000 στρέμματα), ενώ σταθερές αναμένονται οι εκτάσεις σε Τρίκαλα και Μαγνησία. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται μέση αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις βάμβακος από 5% έως 10%. Πάντως, η περσινή πορεία των τιμών κρατά τους παραγωγούς συγκρατημένους, αναφορικά με τη δέσμη μέτρων στήριξης της καλλιέργειας που προωθεί το ΥΠΑΑΤ.
Σταθερά τα στρέμματα σε Αν. Μακεδονία – Θράκη
Με καλές συνθήκες εξελίσσονται οι σπορές στη Δράμα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σίμογλου, γεωπόνο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα, ήτοι περίπου 45.000 στρέμματα. «Ο καιρός είναι ευνοϊκός, οι βροχές που προηγήθηκαν ήταν ποτιστικές, χωρίς να παρουσιαστούν ακραία καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό ελπίζουν σε μια καλή χρονιά», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέα Καμαριανάκη: «Δυστυχώς, το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες συγκράτησαν τους παραγωγούς που ξεκίνησαν σταδιακά τη σπορά τις γιορτές. Οι εκτάσεις φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 50.000 στρέμματα, ελαφρώς αυξημένες από τα 45.000 που καλλιεργήθηκαν πέρυσι» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο καιρός οψίμισε αρκετές παραγωγές.
Στον Βόρειο Έβρο, οι σπορές καθυστέρησαν μερικές ημέρες σε σχέση με το νότιο τμήμα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ, Απόστολος Τζημοτούδης: «Οι βροχές ευνόησαν, αλλά το κρύο δυσκόλεψε τη σπορά. Οι εκτάσεις αναμένονται σταθερές, τη στιγμή που πέρσι καλλιεργήθηκαν περίπου 350.000 στρέμματα βαμβακιού». Στη Ροδόπη αναμένεται να καλλιεργηθούν περίπου 330.000 στρέμματα, τα ίδια δηλαδή με πέρυσι.
Μικρή καθυστέρηση και αύξηση στρεμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία
Αν και καθυστερημένες κατά μία εβδομάδα λόγω βροχοπτώσεων, οι φετινές σπορές στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαλγάρων, Φάνη Αλμπάνη, «εάν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές το επόμενο διάστημα, δεν θα επηρεάσουν τα φυτά.
Οι προθέσεις σποράς δείχνουν αύξηση κατά 10%-15%. Λόγω ορυζώνων, στην περιοχή γίνεται κατά κύριο λόγο αμειψισπορά». Στις Σέρρες, η σπορά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με τον γεωπόνο Σάκη Μπαντή. Αναφορικά με τις φετινές εκτάσεις, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Σερρών, Νικόλαος Ρόιδος, ανέφερε στην «ΥΧ» ότι «εκτιμούμε αύξηση στρεμμάτων κατά 10%-15% σε αντικατάσταση του ηλίανθου, του καλαμποκιού και των σιτηρών. Φέτος, η καλλιέργεια αναμένεται να φτάσει και ίσως να ξεπεράσει τα 280.000 στρέμματα».
«Βούλιαξαν» χωράφια στην Κωπαΐδα
Δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα ως προς τις φετινές εκτάσεις στη Στερεά Ελλάδα, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι. Οι σπορές ολοκληρώθηκαν αυτές τις μέρες, μετά από μία δύσκολη περίοδο έντονων βροχοπτώσεων. «Στον Δομοκό Θεσσαλιώτιδας ολοκληρώθηκε η σπορά, ενώ όπου δεν υπήρξαν βροχοπτώσεις ξεκίνησε το πότισμα», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Χρήστος Πετρόπουλος, γεωπόνος από την περιοχή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη σπορά του βαμβακιού εντοπίζεται στην περιοχή της Κωπαΐδας, όπου ένας σημαντικός αριθμός χωραφιών, περίπου 5.000 στρέμματα, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με την καλλιέργειά τους. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ορχομενού, Βασίλης Τσαγαλάς: «Οι μεγάλες ποσότητες νερού που κάλυψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και η αδυναμία από τα στραγγιστικά έργα στη διαχείριση του νερού, δείχνουν ότι θα έχουμε όψιμες σπορές βαμβακιού».
ypaithros.gr