Μια από τις χειρότερες χρονιές αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αμυγδάλου σε πολλές περιοχές της χώρας, πλην κάποιων εξαιρέσεων, λόγω της ακαρπίας των δέντρων από τους παγετούς.
Η αύξηση της τιμής είναι αξιοσημείωτη, με τις πρώτες πράξεις να ξεπερνούν τα 8 ευρώ το κιλό.
O κ. Aχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός 24 στρεμμάτων αμυγδάλου στην περιοχή του Τυρνάβου κάνει λόγο για ολική ζημιά στο Συκούριο, τον Τυρνάβο και στην επαρχία της Ελασσόνας.
«Στην περιοχή του Τυρνάβου, η οποία έχει έκταση 30.000 στρέμματα με αμυγδαλιές, η παραγωγή είναι ελάχιστη. Γενικά σε όλη την Λάρισα και την Μαγνησία με εξαίρεση κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές δεν υπάρχει παραγωγή.
Τα έξοδα παραγωγής είναι 300-400 ευρώ ανά στρέμμα και αφορούν 12 ψεκασμούς το έτος, ποτίσματα, λιπάνσεις και κλαδέματα. Η τιμή σε κόκκαλο φέτος είναι πάνω από 2,30-2,40 ευρώ το κιλό για τις ελληνικές ποικιλίες. Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ τον Αύγουστο και περιμένουμε αποζημιώσεις», καταλήγει ο κ. Γεροτόλιος.

agrotypos.gr