Με δωρεάν διανομές αγροτικών προϊόντων σε ιδρύματα, σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις και με συμμετοχή στην υλοποίηση ενός επισιτιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, προγραμματίζεται να καλυφθεί το κενό των εξαγωγών που προκάλεσε ο πόλεμος στις επιδόσεις των Ελλήνων παραγωγών.

Στα τέλη του μήνα (αρχές Ιουνίου το αργότερο) όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων, Χρήστος Γιαννακάκης, επικεφαλής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας αναμένονται συγκεκριμένα μέτρα από την Κομισιόν για την αναπλήρωση των απωλειών στα ελληνικά αγροτικά προιόντα που προκάλεσε κι εξακολουθεί να προκαλεί η Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

«Ο φάκελος με τα αιτήματα της Ελλάδας για την στήριξη αγροτικών προϊόντων που δέχονται πλήγματα λόγω του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων και νεκταρινιών, έχει ήδη αποσταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν και εκτιμώ ότι το αργότερο στις αρχές Ιουνίου θα έχουμε απ τις Βρυξέλλες τις τελικές αποφάσεις σχετικά με μέτρα και το επισιτιστικό πρόγραμμα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης.

Έχοντας ως δεδομένο την απώλεια των αγορών Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας, λόγω του πολέμου, «ουσιαστικά ζητάμε την επανάληψη των μέτρων που είχαν ληφθεί και ισχύσει το 2014, οπότε και επιβλήθηκε το ρώσικο εμπάργκο». Με την οικονομική στήριξη της ΕΕ, τα μέτρα που είχαν ληφθεί τότε, αφορούσαν -μεταξύ άλλων- σε δωρεάν διανομές σε ιδρύματα, σχολεία και φιλανθρωπικούς φορείς, είτε φρέσκου προϊόντος, είτε χυμού ροδάκινου, αλλά και έγκριση πρόσθετων κονδυλίων, για δράσεις προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των παραγωγών.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν επαφές με τους εκπροσώπους αντίστοιχων φορέων σε Ισπανία και Ιταλία, προκειμένου να διερευνηθούν οι δικές τους προθέσεις, με δεδομένο «ότι τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ είναι οριζόντια για όλες τις χώρες-μέλη », σημείωσε.

Πόσο «κοστίζει» σε παραγωγούς και μεταποιητές ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σε Ουκρανία και Λευκορωσία, έως πέρυσι ταξίδευαν κάθε χρόνο 40.000 τόνοι ελληνικά νωπά ροδάκινα και νεκταρίνια, σε σύνολο εξαγωγών 180.000 τόνων, με μέση τιμή 1,20 ευρώ κιλό συσκευασμένο νωπό προϊόν και άλλοι 40.000 τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου, με μέση τιμή τα 1.141 ευρώ/τόνο, σε μορφές κυρίως συμπυκνωμένου χυμού και κομπόστας.

«Φέτος θα πορευτούμε με γνώμονα την απώλεια των αγορών της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας, όπου στέλναμε το 1/3 της παραγωγής του συμπυκνωμένου χυμού κυρίως προς τη Ρωσία. Επίσης κάναμε και εξαγωγές 5.000-6.000 τόνους κομπόστας. Δεν είναι πολύ μεγάλο νούμερο, αλλά είναι σημαντικό», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου. «Αυτές οι εξαγωγές, δεν βλέπω να υλοποιούνται φέτος, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν γίνεται καμία κουβέντα», πρόσθεσε και τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων δωρεάν διανομής. Υπενθύμισε ότι η ΕΚΕ εξάγει σε Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Άπω Ανατολή και χώρες της ΕΕ.

Η φετινή χρονιά για παραγωγούς και μεταποιητές

Για αύξηση του κόστους παραγωγής φέτος από 60% έως και 80%, έναντι του 2021, μιλούν πάντως οι εκπρόσωποι των μεταποιητικών επιχειρήσεων, λόγω της σημαντικής ανόδου της τιμής της ενέργειας, των ανατιμήσεων στα υλικά συσκευασίας και στα εργατικά χέρια. «Οι αυξήσεις αυτές εκτινάσσουν το τελικό κόστος παραγωγής του μεταποιημένου προς διάθεση προϊόντος και έτσι φέτος πρέπει να επιδιώξουμε υψηλότερες τιμές από τους πελάτες μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αντίδραση της διεθνούς αγοράς.

Ο ίδιος είπε ότι λόγω της μειωμένης παραγωγής πέρυσι κατά 40%, συνεπεία καιρικών συνθηκών, φέτος δεν θα έχουμε αποθέματα που «θα μας προβληματίσουν», ενώ εκτιμά ότι η τιμή παραγωγού για το 2022 θα κυμανθεί στα 33-35 λεπτά/κιλό στο συμπύρηνο και επισήμανε ότι η έλλειψη εργατικών χεριών που διαφαίνεται «θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εργασίες στα χωράφια, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ποιότητας της πρώτης ύλης. Πρόσθεσε παράλληλα ότι «φαίνεται πολύ δύσκολη η λειτουργία σε τρεις βάρδιες των εργοστασίων μεταποίησης».

Για μια φυσιολογική χρονιά σε ό,τι αφορά την παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων, Χρήστος Γιαννακάκης, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί σε 250.000 με 300.000 τόνους, ενώ για τους εργάτες γης τόνισε: «κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να μην έχουμε προβλήματα και ελλείψεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Τέλος καλοκαιριού η σύσταση ΑΕ για προώθηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Πιο επιτακτική από ποτέ, καθίσταται πλέον η ανάγκη να ξεκλειδώσουν νέες αγορές για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων, γνωστοποίησε ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, που θα αναλάβει την προώθηση εξαγωγών.

Στην εταιρεία, αναμένεται να μετέχουν εκπρόσωποι μεγάλων φορέων που έχουν εξαγωγική και εμπορική εμπειρία. «Θα υπάρχει μια αντιπροσωπευτικότητα στα μέλη της εταιρείας σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το ελληνικό καλάθι προϊόντων», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης. «Ο συντονισμός και οι ενιαίες προσπάθειες θα βοηθήσουν τον Έλληνα παραγωγό, θα δώσουν τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης και θα μειώσουν τους κινδύνους απώλειας εσόδων που ελλοχεύουν και λόγω συγκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Σήμερα τα ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια πέραν της απορρόφησής τους στην εγχώρια αγορά, εξάγονται σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία ενώ ελάχιστες ποσότητες πάνε σε αγορές της Μέσης Ανατολής», επισήμανε ο κ. Γιαννακάκης και πρόσθεσε «το προϊόν μας δεν έχει παρουσία σε δυνατές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όχι επειδή δεν είναι ποιοτικό και δημοφιλές, αλλά επειδή σε αυτές τις αγορές δεν σε βάζουν με δύο και πέντε χιλιάδες τόνους. Αν δεν συσπειρωθούμε να μπορούμε να εξυπηρετούμε πελάτες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες, θα συνεχίσουμε να μένουμε έξω από μεγάλες αγορές», διευκρίνισε.

in.gr