Ενδυνάµωση της θέσης τους στο παραγωγικό γίγνεσθαι αποζητούν εναγωνίως οι αιγοπροβατοτρόφοι, αξιοποιώντας τις ζυµώσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούµενο διάστηµα στην προοπτική να πάρει αξία το αιγοπρόβειο γάλα και η φέτα.
Εξάλλου και οι πυκνές κυβερνητικές εξαγγελίες για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που θα προσφέρει ο νέος συνεταιριστικός νόµος για ανάπτυξη ισχυρών συλλογικών σχηµάτων, φαίνεται να οδηγούν τον κτηνοτροφικό κόσµο προς επανασυσπείρωση.
Στην κατεύθυνση αυτή και η πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, που ανακοίνωσε ότι προχωρά µετά από οµόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Μαΐου, στη σύσταση συνεταιρισµού και Οµάδας Παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων.
Η παρουσίαση θα πραγµατοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεµβρίου, στο Εµµανουήλειο Πνευµατικό Κέντρο Τυρνάβου στις 7 το απόγευµα από τον Τεχνικό Σύµβουλο του Συλλόγου Θανάση Κούντρια.
Όπως εξηγεί σε δήλωση του ο πρόεδρος του συλλόγου Αργύρης Μπαϊραχτάρης, ο κλαδικός συνεταιρισµός αιγοπροβατοτρόφων αποτελεί µια πτυχή από αυτές που σχεδιάζει για το επόµενο διάστηµα.
«Η συσπείρωση των παραγωγών σε οµάδες ή οργανώσεις µας βοηθούν να αντιµετωπίσουµε από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουµε τη διαπραγµατευτική µας δύναµη καθώς και να µειώσουµε το κόστος παραγωγής, είτε ατοµικών, είτε συλλογικών επενδύσεων.
Η ίδρυση Συνεταιρισµού-Οµάδας Παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων αποτελεί µια πτυχή από τις σχεδιαζόµενες παρεµβάσεις που έχουµε αποφασίσει να δροµολογήσουµε, διότι στον κτηνοτροφικό κλάδο υπάρχουν πολλές δυνατότητες και εµείς, είτε ως σύλλογος, είτε ως αυριανός συνεταιρισµός, έχουµε τη διάθεση αλλά και την εµπειρία να τις αξιοποιήσουµε, προς όφελος τόσο των µελών µας κτηνοτρόφων, όσο και ευρύτερα του κλάδου».
Την ίδια ώρα και η διακηρυγµένη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ανάδειξη του έργου που επιτελούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και κυρίως οι αιγοπροβατοτρόφοι, αν µη τι άλλο δηµιουργεί προσδοκίες.
Χαρακτηριστική η παρέµβαση της υφυπουργού Φωτεινής Αραµπατζή στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΔΟΚ, για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου και για επαναπροσδιορισµό του παραγωγικού µοντέλου για την ελληνική κτηνοτροφία στα πρότυπα ανάλογων σχεδίων άλλων χωρών, όπως της Ιρλανδίας, που έχει επιτύχει εξαιρετικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια µε το 90% του γάλακτος να εξάγεται.
Εντούτοις, µέχρι τώρα η εικόνα που καταγράφει η ελληνική κτηνοτροφία είναι απογοητευτική µε τα τελευταία επίσηµα στοιχεία να µιλούν για πτώση 30% στην παραγωγή γάλακτος και αντίστοιχο ποσοστό πτώσης σε ότι αφορά το διαθέσιµο ζωικό κεφάλαιο.
Κοινή παραδοχή όλων όσων δραστηριοποιούνται στον κτηνοτροφικό κλάδο είναι πως όσοι αποφασίζουν να τον εγκαταλείψουν δηµιουργούν ένα κενό το οποίο είναι δύσκολο να καλυφθεί, αφού κανένας νέος δεν εισέρχεται.
Μαρία Γιουρουκέλη (agronews.gr)