Ολοκληρώθηκε μέσω των κατά τόπους ανταποκριτών η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από χιλιάδες παραγωγούς του νομού Καρδίτσας για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους και κυρίως οι βαμβακοκαλλιέργειες από τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα που υπήρξαν ζημιογόνες ή και καταστρεπτικές για την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που το KarditsaLive.Net συγκέντρωσε από τους Δήμους Σοφάδων, Καρδίτσας και Παλαμά υποβλήθηκαν δηλώσεις για 60.000 περίπου στρέμματα για ζημιές που εκτιμώνται από 30-90%

Ειδικότερα στις πληγείσες κοινότητες του Δήμου Σοφάδων σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Παν. Κεφαλά οι δηλώσεις ζημιάς που υποβλήθηκαν προς τον ΕΛΓΑ αφορούν 33.000 περίπου στρέμματα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αγροτεμαχίων περίπου 70% ήταν ασυγκόμιστα. Σχετικά καλύτερη ήταν η κατάσταση στους άλλους Δήμους

Στις κοινότητες του Δήμου Καρδίτσας σύμφωνα με την Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής κ. Μαρ. Σκόνδρα έγιναν 580 δηλώσεις και δηλώθηκαν 15.300 στρέμματα.

Στο Δήμο Παλαμά σύμφωνα με τον γεωπόνο Προϊστάμενο του Τμήματος Προγραματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου κ. Κων. Ξένο και έπειτα από επικοινωνία του με κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις αφορούν 8.000 και πλέον στρέμματα

Αρκετές χιλιάδες στρέμματα- χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός- υπολογίζονται τέλος και οι πληγείσες καλλιέργειες σε κοινότητες του Δήμου Μουζακίου.

Διευκρινίζεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις αφορούν εκτάσεις που είχαν «γλιτώσει» από την χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουνίου, όπου οι δηλωθείσες ζημιές αφορούσαν 90.000 στρέμματα περίπου, καθώς οι παραγωγοί που οι καλλιέργειές τους χτυπήθηκαν και από το χαλάζι και από τη βροχόπτωση δεν υπέβαλαν νέα δήλωση ζημιάς. Επομένως συνολικά οι εκτάσεις που επλήγησαν και από τα δύο αυτά φαινόμενα ξεπέρασαν τις 150.000 στρέμματα.

Πολλές από αυτές τις καλλιέργειες παραμένουν ακόμα ασυγκόμιστες, ενώ πολλοί παραγωγοί χρειάστηκε να κάνουν και άλλα έξοδα ραντίζοντας εκ νέου για αποφύλλωση για να μπορέσουν να συγκομίσουν με μηχανές stripper τη μικρότερη και ποιοτικά υποβαθμισμένη παραγωγή τους…

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΓΑ σε ανακοίνωσή του στις 18 Οκτωβρίου προς τους ανταποκριτές του καθιστούσε σαφές ότι έχοντας διαπιστώσει ότι ο κύριος όγκος της παραγωγής είχε συγκομιστεί από τους βαμβακοκαλλιεργητές, θα έπρεπε να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς μόνο όσοι παραγωγοί εκτιμούσαν ότι είχαν υποστεί ζημιά σε αποζημιώσιμο ποσοστό και δεν είχαν συγκομίσει την παραγωγή τους για λόγους π.χ. οψίμησης και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονταν εκτιμήσεις σε ήδη συγκομισθέντα αγροτεμάχια. Σε περίπτωση μάλιστα που οι παραγωγοί ήθελαν να συγκομίσουν άμεσα τα αγροτεμάχιά τους για τον κίνδυνο νέας βροχόπτωσης αυτοί θα έπρεπε να αφήσουν 4 γραμμές στο μέσον της καλλιέργειάς τους προκειμένου να γίνουν δεκτές ως μάρτυρες

Κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη τις αυτοψίες τους σε καλλιέργειες σε διάφορες Κοινότητες του Νομού και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τις επόμενες ημέρες ενώ τα πορίσματα των εκτιμήσεων αναμένεται να γίνει στις αρχές του ερχόμενου έτους. Οι παραγωγοί έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεκτίμηση, αν δεν συμφωνούν με το πόρισμα της εκτίμησης, εντός 10 ημερών από την επομένη ημέρα τοιχοκόλλησης της πρόσκλησης .Η αίτηση επανεκτίμησης υποβάλλεται στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α..

Σε κάθε περίπτωση σε μια χρονιά που η τιμή του βαμβακιού διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα φτάνοντας ακόμα και τα 75 λεπτά το κιλό, οι παραγωγοί που επλήγησαν θα βγουν διπλά ζημιωμένοι γιατί δεν θα απολαύσουν μεγάλη παραγωγή και την τιμή της αγοράς ενώ οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν με 45 λεπτά το κιλό με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Κωστής Κριτσιάνης karditsaLive.Net