Τα 400 εκατ. ευρώ ξεπερνούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από φυσικές καταστροφές, που έχει καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για το 2021.
Πάντως, ο ΥπΑΑΤ  κ. Σπήλιος Λιβανός σε ευρεία σύσκεψη που είχε στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται νέα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου.
Η σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ, κράτησε δυόμισι ώρες και συζητήθηκαν οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικού κ. Αναστασόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, και οι δήμαρχοι του νομού.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τόνισε ο κ. Λιβανός και κάλεσε τους αγρότες να προσαρμόσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα νέα δεδομένα, ενώ συμφώνησε ότι οι καταστάσεις απαιτούν αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να καλύπτει περισσότερες ζημιές, αλλά πρέπει να διαθέτει και τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό.
Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΑ έχει επιβιώσει χάρη στην οικονομική  στήριξη που του παρείχε ο πρωθυπουργός και στην εξυγίανση που έχει κάνει στα οικονομικά του ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν οι αγρότες ανέφερε:
    Τα 480 εκατ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη από τις 8 Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε χρονιά, το Ταμείο Μικροπιστώσεων για δανεισμό χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις από τις τράπεζες ποσών έως 25.000 € κ.α.
    Αναγνώρισε ότι λόγω του μεγέθους της κρίσης όσα μέτρα και να ληφθούν και πάλι δεν θα φτάνουν καθώς οι αγρότες σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, εργάζονται, σε δύσκολες συνθήκες, 365 μέρες το χρόνο. «Πασχίζουμε μαζί σας να βρούμε λύσεις», τόνισε ο κ. Λιβανός και ζήτησε από τους αγρότες τις δικές τους προτάσεις.
    Επισήμανε ότι στόχος της πολιτικής του ΥπΑΑΤ είναι η διαμόρφωση Εθνικής Αγροτικής Στρατηγικής, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, και η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της πολιτικής που ασκείται όπως η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνσης της λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στην αγροτική παραγωγή, η ενθάρρυνση των νέων να ενταχθούν στην αγροτική παραγωγή με προγράμματα όπως αυτό των Νέων Αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ο εξορθολογισμός των επιδοτήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.
Αναφερόμενος σε παρατήρηση αγρότη για το πρόβλημα με τις δασικές εκτάσεις, σημείωσε ότι η χρήση τω δασών στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία τους.
Σε άλλη παρατήρηση για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Λιβανός είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Σκρέκα ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες κάθετης χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν, καθώς και να έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
Απαντώντας σε άλλον αγρότη για το θέμα των μέτρων για την ενεργειακή κρίση είπε ότι ζήτησε από την ΕΕ στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, να δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη στήριξη των αγροτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αντίστοιχο με εκείνο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

(in.gr)