Επιπλέον 300 στρέμματα με νέα δέντρα ακτινιδίου εκτιμάται ότι προστέθηκαν φέτος στα 3.500 στρέμματα που ήδη καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Πυργετού του Δήμου Τεμπών, απόρροια της καλής τιμής που απόλαυσαν πέρυσι οι παραγωγοί, αλλά γενικότερα και λόγω της σταθερότητας που παρουσιάζει η παραγωγή.
Για τη νέα χρονιά, επικρατεί αισιοδοξία, καθώς μέχρι τώρα τα μηνύματα της αγοράς και ο καιρός αποτελούν σύμμαχο της Ομάδας Παραγωγών που δραστηριοποιείται στην περιοχή, με 45 μέλη.
Ο κύκλος εργασιών του ακτινιδίου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με κλαδέματα, ενώ αυτές τις μέρες γίνεται το δέσιμο των κλαδιών. Με ανυπομονησία αναμένεται η ανθοφορία περί τα τέλη Απριλίου και τα ποτίσματα στις αρχές Μαΐου.
Το καλοκαίρι θα κλαδευτούν οι κορυφές του δέντρου για να αποκτήσουν δύναμη οι καρποί, ενώ η συγκομιδή ξεκινά τον Νοέμβριο.
Το πλεονέκτημα για την περιοχή του Πυργετού είναι η καθυστερημένη συγκομιδή του ακτινιδίου, καθώς όταν το προϊόν βγει στις αγορές, οι τελευταίες είναι ελλειμματικές.
Πέρυσι, η Ομάδα παρήγαγε περίπου 2.000 τόνους, ενώ η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 65-70 λεπτά/κιλό, αν και στα πολύ ποιοτικά ακτινίδια δόθηκε τιμή ακόμη και 80 λεπτά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της Ομάδας Παραγωγών Πυργετού, Θανάση Βλάχο, «φέτος ο χειμώνας βοήθησε στη σωστή ανάπτυξη των φυτών. Αισιοδοξούμε ότι με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες, για τις οποίες έχουμε αποκτήσει πλέον εμπειρία, θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά, τόσο στην ποιότητα όσο και στην απόδοση. Πράγματι, κάθε χρόνο φυτεύονται καινούργια δέντρα με ακτινίδιο από νέους παραγωγούς, αλλά και υφιστάμενους».

ypaithros.gr