Ορατός είναι ο κίνδυνος σημαντικών ανατιμήσεων στα φρούτα και στα λαχανικά που πωλούνται στις λαϊκές αγορές.

Το κύμα ακρίβειας λόγω ενεργειακού κόστους δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι οποίες με λίγες εξαιρέσεις κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι η μεγάλη αύξηση του κόστους των αγροτικών εργασιών θα επηρεάσει τα είδη που καλλιεργούνται αυτήν την περίοδο, με τους παραγωγούς να τονίζουν ότι, εάν η κυβέρνηση δεν τους στηρίξει, δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις τιμές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης, Άγγελο Δερετζή, οι τιμές μέχρι στιγμής είναι καλές. «Μόνο τα οπωρολαχανικά είναι λίγο ακριβά, ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες και πιπέρια, αυτά που έρχονται από την Κρήτη, εξαιτίας του μεταφορικού κόστους και του γεγονότος ότι δεν είναι της εποχής», είπε στη Voria.gr.

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι ορισμένα προϊόντα είναι ακόμα και μειωμένα σε σχέση με πέρσι, όπως οι φράουλες, οι οποίες μέχρι πρότινος οδηγούνταν στην πλειονότητά τους στη Ρωσία και με το πάγωμα των εξαγωγών πλέον διατίθενται σε καλύτερες τιμές.

Χθες στις λαϊκές αγορές οι ντομάτες πωλούνταν περίπου στα 2 ευρώ το κιλό, τιμή αυξημένη σε σχέση με το 2021. Στα δύο ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή για πέντε αγγούρια, ενώ οι τιμές για τα σπανάκια ήταν 1 ευρώ με 80 λεπτά, τα πράσα 80 λεπτά, τις σαλάτες 1 ευρώ και 1,5 ευρώ γι’ αυτές του θερμοκηπίου, αντίστοιχες με τις περσινές.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, οι τιμές είναι αυτή τη στιγμή είναι σε καλά επίπεδα, καθώς ακόμα διατίθενται προϊόντα που καλλιεργήθηκαν την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και η μόνη επιβάρυνση για τους παραγωγούς είναι το κόστος συντήρησης στα ψυγεία λόγω της αύξησης του ρεύματος για προϊόντα όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα. Ωστόσο, όπως είπε, δεν θα ισχύει το ίδιο και για πολλά εποχιακά προϊόντα που θα βγουν στους πάγκους το επόμενο διάστημα.

«Το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα δεν το ξέρει κανείς. Τα προϊόντα θερμοκηπίου, ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπέρια, σίγουρα θα είναι πιο ακριβά. Αυτή τη στιγμή επίσης έχουν ξεκινήσει όλα τα καινούργια δενδρώδη. Σε έναν μήνα και κάτι θα βγουν τα κεράσια, ενώ τέλη Μαΐου τα ροδάκινα. Όμως όλη αυτή η περίοδος είναι επιβαρυμένη. Εμείς ως παραγωγοί, παρότι στα τρία βασικά μας έξοδα, συντήρηση, πετρέλαιο και αγροτικά εφόδια, υπάρχει κρεσέντο αυξήσεων, συγκρατούμε όσο μπορούμε τις τιμές.

Περιμένουμε τη στήριξη της κυβέρνησης -κι έχουμε κάνει αλλεπάλληλες επαφές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- για να μην ξεφύγουν τα πράγματα. Χρειαζόμαστε στήριξη κι όχι μόνο την επιστροφή από το πετρέλαιο και τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6%. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλη αυτή την τρομερή αύξηση που έχουν υπερδιπλασιάσει το κόστος», τόνισε ο κ. Μακρίδης.

Οι παραγωγοί και πωλητές αναφέρουν επίσης ότι, παρά τις καλές τιμές, η κίνηση στις λαϊκές αγορές είναι αρκετά περιορισμένη, ενώ λόγω της κρίσης οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερες ποσότητες.

voria.gr