Σε πολλές περιοχές ολοκληρώνονται τα αλωνίσματα του σκληρού σιταριού ενώ σε άλλες έχουν καθυστερήσει λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών.
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει αισθητή μείωση παραγωγής. Παράλληλα, οι μειωμένες αποδόσεις του κριθαριού και η έλλειψη εισαγωγών, διαμορφώνουν τη τιμή στα 22 λεπτά.
Ο κ. Xρήστος Σιδηρόπουλος παραγωγός στην περιοχή της Λάρισας μας δίνει πληροφορίες για την περιοχή του. Ο μεγαλύτερος όγκος του σκληρού σιταριού, περίπου 80% με 85%, έχει αλωνιστεί.
«Υπάρχουν ποικιλίες που αντεπεξήλθαν επαρκώς στην φετινή άστατη χρονιά από άποψη καιρικών συνθηκών, όπως και αγρότες που έκαναν όψιμες σπορές και τώρα έχουν μία κανονική παραγωγή. Σε γενικές γραμμές όμως οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μειωμένες περίπου κατά 100 κιλά το στρέμμα. Ο παγετός του Απριλίου και ο καύσωνας του Μαΐου έχει επηρεάσει τα σιτηρά και τα κριθάρια. Ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή την περίοδο του Πάσχα είχε 35 βαθμούς».
«Όσον αφορά τις τιμές, στο κριθάρι έχουμε 21 με 22 λεπτά το κιλό σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με πέρσι που ήταν στα 12 με 13 λεπτά γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στους κτηνοτρόφους καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής κριθαριού πηγαίνει για ζωοτροφές. Επίσης, έχουμε θετική εικόνα για τη τιμή του σκληρού σιταριού η οποία διαμορφώνεται στα 25 με 27 λεπτά το κιλό».
Από τον ΑΣ Ενιπέας στα Φάρσαλα ο κ. Νίκος Γούσιος αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού μας δίνει ανάλογες πληροφορίες.
«Στην περιοχή δεν καλλιεργείται το μαλακό σιτάρι, ενώ το κριθάρι έχει αλωνιστεί. Οι αποδόσεις του κριθαριού είναι πολύ ικανοποιητικές και φτάνουν τα 500 κιλά ανά στρέμμα. Η τιμή είναι εξίσου ικανοποιητική στα 21 με 22 λεπτά. Είναι η περίοδος του αλωνίσματος για το σκληρό σιτάρι και όπως φαίνεται οι αποδόσεις λόγω του παγετού είναι πολύ μειωμένες με τις μεγαλύτερες ποσότητες να φτάνουν στα 400 kg ανά στρέμμα και τις τιμές να αιωρούνται».
Επίσης, στην περιοχή του Πλατυκάμπου τα αλωνίσματα σκληρού σιταριού σε 2-4 μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί. Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου, στην περιοχή καλλιεργούνται γύρω στα 200.000 στρέμματα με σκληρό σιτάρι και φέτος οι αποδόσεις είναι μειωμένες σε ποσοστό 30% - 40%.
Συγκεκριμένα οι χαμηλότερες είναι στα 200 κιλά/στρέμμα και φτάνουν μέχρι τα 450 κιλά που θεωρείται μέτρια προς καλή παραγωγή. Οι μετεωρολογικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα οι παγετοί του Απριλίου και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους νοτιοδυτικούς ανέμους (λίβας) επηρέασαν πολύ το βάρος του σιταριού.
«Στην αγορά ακούγεται τιμές γύρω στα 22 με 23 λεπτά, εμείς θεωρούμε ότι είναι χαμηλές γιατί στην περιοχή μας, κατά την περίοδο των αλωνισμάτων δεν έβρεχε, με αποτέλεσμα να έχουμε εξαιρετικής ποιότητας σκληρό σιτάρι.
Όσον αφορά το κριθάρι η παραγόμενη ποσότητα είναι πολύ μειωμένη στην περιοχή καθώς πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν επέλεξαν να το καλλιεργήσουν λόγω των πολύ χαμηλών περσινών τιμών. Το γεγονός αυτό, μαζί με την έλλειψη εισαγωγών μέχρι στιγμής έχει ανεβάσει την τιμή στο εμπόριο στα 20 λεπτά. Ο συνεταιρισμός πουλάει κριθάρι στα 22 λεπτά και η τιμή παραγωγού είναι στα 21 λεπτά το κιλό».
agrotypos.gr