Μέχρι και τους 150 αγγίζουν οι άποροι που αυτές τις μέρες μεταβαίνουν στο Δος Ημίν Σήμερον του μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Νικολάου για να λάβουν το φαγητό και να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.
Σε μια περίοδο που τα Σπίτια Γαλήνης στις υπόλοιπες ενορίες της μητρόπολης είναι κλειστά λόγω της ξεκούρασης που έχουν ανάγκη οι εθελόντριες γυναίκες, το ενοριακό συσσίτιο του μητροπολιτικού ναού Βόλου συνεχίζει τη λειτουργία του αδιάλειπτα προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια.
Άλλωστε το Δος Ημίν Σήμερον δεν κλείνει ποτέ και είναι ανοικτό όλες τις μέρες του χρόνου με σκοπό να βοηθήσει τους άπορους συμπολίτες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το φαγητό τους.
Ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού π. Επιφάνιος Οικονόμου επισήμανε πως, «ενώ από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο οι εξυπηρετούμενοι κυμαίνονται μεταξύ 80-100, αυτούς τους 2,5 μήνες που είναι κλειστά τα άλλα Σπίτια Γαλήνης, οι προσερχόμενοι αγγίζουν τους 150. Έχουμε δηλαδή μια μεγάλη αύξηση στα άτομα που βοηθούμε».
Καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι άποροι μεταβαίνουν στον μητροπολιτικό ναό για να παραλάβουν από την υπόγεια εγκατάσταση του Δος Ημίν Σήμερον το φαγητό.

Στο ενοριακό συσσίτιο εργάζονται δύο μόνιμοι μάγειρες και έτσι εξασφαλίζεται η καθημερινή λειτουργία του.
«Έχουμε και τις εθελόντριες οι οποίες συνδράμουν και σε άλλες κοινωνικές δράσεις του ναού» επισήμανε ο π. Επιφάνιος και πρόσθεσε πως «η προσφορά του δωρεάν φαγητού είναι αποτέλεσμα της συνεισφοράς των πιστών. Ο Άγιος Νικόλαος κατευθύνει τους πιστούς να έρθουν στο ναό και να προσφέρουν για το συσσίτιο είτε με τρόφιμα είτε με οικονομικούς πόρους».
Το Δος Ημίν Σήμερον λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια και έχει διενοριακό χαρακτήρα, αφού εξυπηρετεί κόσμο από διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στα πολλά πρώτα χρόνια λειτουργίας τους οι άποροι έτρωγαν στον υπόγειο χώρο, όπου εκτός από το μαγειρείο υπάρχουν και τραπέζια. Ωστόσο λόγω και της πανδημίας επιλέχθηκε οι άποροι να λαμβάνουν σε δέμα το φαγητό και να αποχωρούν.
Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης οι μερίδες φαγητού που προσφέρονταν, ξεπερνούσαν καθημερινά το καλοκαίρι και τις 200. Τώρα είναι λιγότερες, γιατί υπάρχουν διάφορα βοηθήματα από το κράτος και την αυτοδιοίκηση που ενισχύουν τη θέση των άπορων.

e-thessalia.gr